A Qualcomm piacra dobta első 5G-s IoT-modemjét

Kapcsolódó cikkek

A Qualcomm piacra dobta első 5G-s IoT-modemjét

A Qualcomm piacra dobta első 5G-s IoT-modemjét

gyártás

2 perc

A gyártó bízik benne, hogy a fejlesztés a kiskereskedelemtől kezdve az automatizáción és a gyártáson át a precíziós mezőgazdaságig számos felhasználási területen hozzájárulhat az Internet of Things (IoT) és az ipari dolgok internete (IIoT) térhódításához.

Az 5G lehetővé teszi a kapcsolódó készülékek által gyűjtött adatok villámgyors, valós idejű elemzését. Az új generációs hálózatok jóval nagyobb adatsebességet és rendkívül alacsony késleltetést tesznek lehetővé, ugyanakkor több hálózati csomóponton keresztüli kapcsolatot támogathatnak.

A dolgok internete esetében az 5G hálózatok segítségével a különféle vállalatok valós idejű, távoli analitikát készíthetnek, ami a gyors üzleti döntéshozatalt segítik elő az üzleti és ipari területen. A szenzorok és más „okos” megoldások pedig növelhetik a skálázhatóságot és a hatékonyságot is. Lássuk, hogy a többi között mely kiemelt területeken lehet mindennek nagy hasznát venni.

Mezőgazdaság: a gazdálkodók az 5G-kompatibilis IoT-eszközökkel figyelemmel kísérhetik a terepviszonyokat, és azonnali, részletes értékesítéseket kaphatnak, amikor a növények öntözést, növényvédő szereket vagy műtrágyát igényelnek.

Energiaipar: a szenzorok révén biztosítható távfelügyelet a megfelelő energiaszint beállítását és a kapcsolódó adatok elemzését is jelentősen megkönnyíti. Használatuk az energiahatékonyság terén is előrelépést hozhat, a nagy mennyiségű mérések és elemzések rávilágíthatnak, hogy milyen lépések szükségesek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez is.

Gyártás: az 5G és az IoT támogathatja a robotika további térhódítását és a raktáron belüli kommunikáció hatékonyabbá tételét, ami további elmozdulást hozhat a vezeték nélküli üzleti megoldások felé.

Világhálóra csatlakoztatott és autonóm gépjárművek: a valós idejű rendszerek és az egyre több beépített szenzor is erősítheti, hogy egyre több okos-, illetve önvezető autó jelenjen meg az utakon a jövőben. Nem beszélve az 5G-s okoseszközökről, amelyek biztosíthatják az autonóm járművek és az infrastruktúra, illetve a forgalomirányító rendszerek közötti kommunikációt. Segítségükkel precízen monitorozhatók egyebek közt az éppen aktuális időjárási- és útviszonyok, ami nagyban hozzájárul a valós idejű vezetéstámogatás biztosításához.

A mostani fejlesztés már csak azért is lehet kiemelt jelentőségű, mert az ABI Research előrejelzése szerint globális szinten az IoT-kapcsolatok száma a 2020-as 800 millióval szemben 2026-ban elérheti akár az 5,7 milliárdot is. Az Ericcson pedig azt jósolja, hogy a szélessávú és a 4G/5G-kapcsolat az összes celluláris IoT-kapcsolat 44 százalékát teszi majd ki ekkorra.

A Qualcomm 5G-s modemje felgyorsíthatja a kapcsolódó folyamatokat, mivel az LTE negyedik generációs vezeték nélküli adatátviteli szabványnak is megfelel, illetve a nyilvános vagy magán 5G hálózatokon keresztül is telepíthető.

Forrás: