A robotinvázió kockázatai

A robotinvázió kockázatai

A robotinvázió kockázatai

gyártás

2 perc

A robotok hosszú idő óta nyűgözik le közönségüket, ám nem szabad megfelejtkezni azokról a gépezetekről sem, amelyek a gyárak falai közé rejtve egyre több és több munkahelyet vesznek át.

Nemrég jelent meg a hír, hogy a dubaji rendőrség valódi robotzsarukkal egészíti ki rendfenntartó erejét. Az érdeklődők számos képet láthattak a humanoid robotról, ami kezet ráz, vagy küldetéstudata teljességében szalutál. Az egyik rendőrtiszt szerint „ezek a robotok a hét minden napján, a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Nem fognak engedélyt kérni a távozásra, betegszabadságot igényelni vagy GYES-re menni”.

A The Verge újságírója ugyanakkor megjegyzi, hogy szerinte az egész csak cukormáz. A tömeggyártott modellt a spanyol Pal Robotics gyártja, és az újságíró szerint a robot semmilyen valós munkát nem fog végezni. Valójában az egész konstrukció csak egy tablet kerekeken, amelyet arra terveztek, hogy turistaközpontokban cikázzon, és a képességei legnagyobbrészt megegyeznek egy okostelefonnal vagy biztonsági kamerával. 

Az igazi automatizáció

Dubajban már tesztelik a személyszállító drónt

Bár a dubaji robotok funkciójukban eltérőek, a reprezentációs potenciál ugyanúgy megvan bennük is. Az Egyesült Arab Emirátus „Vision 2021” nevet viselő stratégiája például azt tűzte ki célul, hogy az olajfüggőség enyhítése végett megpróbálja az országot egy sokszínű, technológiailag fejlett gazdasági tényezővé tenni.

Ennek szerves részét képezik a mesterséges intelligencia és az automatizálás különböző területei, mint például a vezető nélküli gépjárművek és drónok alkalmazása. Természetesen ez igaz a rendőrként dolgozó robotokra is. Bár utóbbiak nem lesznek humanoidok, hiszen ez a valóságban egyáltalán nem praktikus, ehelyett sokkal inkább kamerákkal felszerelt autonóm járművekként érdemes elképzelni őket. Ezek tesztje jelenleg is zajlik Dubajban – természetesen sokkal kisebb médiavisszhang közepette.

A cikkíró szerint nagyon sok robot, amelyekkel ma kapcsolatba kerülünk, csak egyfajta képviselői a háttérben rejtőző nagy gazdasági és technológiai erőknek. Mára teljesen biztossá vált, hogy az automata eszközök (azokat a robotokat is beleérve, amelyeket ma a gyárak és raktárak falai között elrejtve dolgoznak) sok állást fognak szükségtelenné tenni, és a feltételezések szerint drámaian átalakítják a társadalmakat a világ minden táján. 

Az, hogy a kormányzatok képesek lesznek-e megállítani a negatív hatásokat, melyek a változással járnak, már más kérdés. Mindazonáltal a sok apokaliptikus jóslat és a csodálattal teljes örömáradat között fontos ráismernünk a különbségekre, és figyelembe venni az igazi, nem várt kihívásokat, melyek nagy része politikai, nem pedig technológiai megoldásért kiált – véli a The Verge újságírója.