A robotinvázió kockázatai A robotok hosszú idő óta nyűgözik le közönségüket, ám nem szabad megfelejtkezni azokról a gépezetekről sem, amelyek a gyárak falai közé rejtve egyre több és több munkahelyet vesznek át. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2960/articles/20170712154739/robotok-igazi-celja.jpg

A robotinvázió kockázatai

2017. július 12. 16:35
2'
A robotok hosszú idő óta nyűgözik le közönségüket, ám nem szabad megfelejtkezni azokról a gépezetekről sem, amelyek a gyárak falai közé rejtve egyre több és több munkahelyet vesznek át.

Nemrég jelent meg a hír, hogy a dubaji rendőrség valódi robotzsarukkal egészíti ki rendfenntartó erejét. Az érdeklődők számos képet láthattak a humanoid robotról, ami kezet ráz, vagy küldetéstudata teljességében szalutál. Az egyik rendőrtiszt szerint „ezek a robotok a hét minden napján, a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Nem fognak engedélyt kérni a távozásra, betegszabadságot igényelni vagy GYES-re menni”.

A The Verge újságírója ugyanakkor megjegyzi, hogy szerinte az egész csak cukormáz. A tömeggyártott modellt a spanyol Pal Robotics gyártja, és az újságíró szerint a robot semmilyen valós munkát nem fog végezni. Valójában az egész konstrukció csak egy tablet kerekeken, amelyet arra terveztek, hogy turistaközpontokban cikázzon, és a képességei legnagyobbrészt megegyeznek egy okostelefonnal vagy biztonsági kamerával. 

Az igazi automatizáció

Dubajban már tesztelik a személyszállító drónt

Bár a dubaji robotok funkciójukban eltérőek, a reprezentációs potenciál ugyanúgy megvan bennük is. Az Egyesült Arab Emirátus „Vision 2021” nevet viselő stratégiája például azt tűzte ki célul, hogy az olajfüggőség enyhítése végett megpróbálja az országot egy sokszínű, technológiailag fejlett gazdasági tényezővé tenni.

Ennek szerves részét képezik a mesterséges intelligencia és az automatizálás különböző területei, mint például a vezető nélküli gépjárművek és drónok alkalmazása. Természetesen ez igaz a rendőrként dolgozó robotokra is. Bár utóbbiak nem lesznek humanoidok, hiszen ez a valóságban egyáltalán nem praktikus, ehelyett sokkal inkább kamerákkal felszerelt autonóm járművekként érdemes elképzelni őket. Ezek tesztje jelenleg is zajlik Dubajban – természetesen sokkal kisebb médiavisszhang közepette.

A cikkíró szerint nagyon sok robot, amelyekkel ma kapcsolatba kerülünk, csak egyfajta képviselői a háttérben rejtőző nagy gazdasági és technológiai erőknek. Mára teljesen biztossá vált, hogy az automata eszközök (azokat a robotokat is beleérve, amelyeket ma a gyárak és raktárak falai között elrejtve dolgoznak) sok állást fognak szükségtelenné tenni, és a feltételezések szerint drámaian átalakítják a társadalmakat a világ minden táján. 

Az, hogy a kormányzatok képesek lesznek-e megállítani a negatív hatásokat, melyek a változással járnak, már más kérdés. Mindazonáltal a sok apokaliptikus jóslat és a csodálattal teljes örömáradat között fontos ráismernünk a különbségekre, és figyelembe venni az igazi, nem várt kihívásokat, melyek nagy része politikai, nem pedig technológiai megoldásért kiált – véli a The Verge újságírója.

A figyelmébe ajánljuk:

Robotautók: elveszik a munkát, de adnak is helyette

Nehéz pontosan megjósolni, milyen jövőt hozhat az autonóm vezetés térnyerése, az azonban a szakemberek szerint biztos, hogy a gazdaságot fellendítő új iparág jön létre. Ezzel együtt sokan elveszíthetik a munkájukat, de számos területen akár új karrierbe is kezdhetnek.

Ipar 5.0: az emberi érintés a robotok világában is fontos

Míg a globális trendek az okosgyárak létrehozása és a digitális kommunikáció felé mutatnak, addig napjainkban egy új irányzat van születőben, amely visszahozza az emberi kéz szerepét a gyártási folyamatokba. E trendet Ipar 5.0-nak, vagy más néven kollaboratív iparágnak nevezzük.

Automatizáció egyszerűbben – Díjazták a robotalkalmazást

Eredményesen szerepelt a 2017-es Industriepreis ipari díjátadón a Universal Robots+ elnevezésű online platform. A rendszer fejlesztők, terjesztők és végfelhasználók számára kifejlesztett tér, ahol az együttműködő robotkarok minden applikációjának megtervezésére és bemutatására van lehetőség, virtuálisan.
Olvasson még a témában:

A negyedik ipari forradalom és a robotika

Az internetre kapcsolt szenzoroknak, a felhőalapú számítástechnika alkalmazásának és az együttműködő robotoknak köszönhetően a gyárak olyan teljesítményszinteket érhetnek el, amelyeket a múltban csak elméletben gondoltak megvalósíthatónak.