A robotok is betörnek a munkaerőpiacra

A robotok is betörnek a munkaerőpiacra

A robotok is betörnek a munkaerőpiacra

gyártás

4 perc

A robotok a kereskedelemben, szállodaiparban és a kórházakban is felválthatják emberi kollégáikat, de már létezik mechanikus színész is.

A robotok egyre nagyobb népszerűségét látva szinte borítékolni lehet, hogy a következő években egyre több munkahelyen bukkanhatnak fel a mechanikus alkalmazottak. Bár az erősen kérdéses, hogy a bárpultnál felszolgáló robot is ugyanolyan együttérzéssel hallgatja-e majd végig az ember élettörténetét sörözés közben, mint emberi kollégái, vagy hogy a mechanikus stewardessen mennyire áll majd csinosan a miniszoknya, de az biztos, hogy a robotok munkaerőpiaci bevetésének számos előnye lehet.

Ezért megéri a napi robotolás >>Cikkünk első részében már bemutattuk, hogy a robotok egyebek között a sport és az oktatás világában bizonyulhatnak praktikus munkatársnak, emellett még a takarítás során is komoly segítséget jelenthetnek. Cikkünk második részében most újabb öt izgalmas alkalmazási területről rántjuk le a leplet:

1. Kórházak

Ápolónak lenni bizony embert próbáló feladat. Számos betegről kell egyidejűleg gondoskodni, meg kell őket mozgatni, meg kell ágyazni és segíteni a fürdésnél. A robotizált kórházi ágyak viszont lehetővé teszik azt, hogy emberi beavatkozás nélkül is el lehessen mozdítani az ágyakat.

Az Abacus Global Technology által fejlesztett, EPush elnevezésű kórházi ágyat a szingapúri Khoo Teck Puat Kórházban helyezték először működésbe. Az ágyat egy külön motor hajtja, amely segít a mozgatásban, ráadásul kellően intelligens ahhoz, hogy biztonságos szinten tartsa a sebességet és alkalmazkodjon az eltérő terepviszonyokhoz.  

2. Kereskedelem

Hányszor fordult már az elő, hogy amikor egy konkrét termékre kérdezett rá az eladónál, csak zavartan megvakarta a fejét és elkezdett gondolkodni, hogy vajon az ötödik vagy a tizenhatodik soron található-e a keresett áru. Persze ez a helyzet sohasem fordulhat elő egy robot esetében; az automata eladó ugyanis minden embernél többet tud a boltról és az áruk elhelyezkedéséről.

A Lowe’s már megkezdte ennek a koncepciónak a tesztelését az Orchard Supply Store-ban, ahol az új, OSHbot névre keresztelt robotdolgozó segít megtalálni a vevőknek a keresett termékeket. Az intelligens eladó agyába betáplálták az üzlet térképét, így sokkal nagyobb valószínűséggel igazítja el a vásárlót, mint emberi kollégái. Japánban pedig már csatasorba állt a Pepper nevű robot, amely kávéval szolgálja ki a vásárlókat, valószínűleg a világ első olyan eladójaként, akit nem a koffein pumpál fel.

3. Szállodaipar

A hotelek folyosóin szinte észrevétlenül surranhatnak el a robot portások, akik a szobájukhoz irányítják a vendégeket. Talán a mechanikus dolgozók nem igazán szószátyárak, de mindenkit arra bíztatnak, hogy a Twitteren értékeljék, mennyire voltak elégedettek a segítségével. Való igaz, hogy a kaliforniai Aloft Hotelben az idén munkába álló SaviOne robot kisegítők legalább annyira segítőkészek és rámenősek lehetnek, mint az emberi kollégáik. A hotelt üzemeltető Starwood szállodalánc 2015-ben várhatóan fém- és műanyag portások egész seregét állítja majd szolgálatba, hogy kellemesebbé tegyék a vendégek ott-tartózkodását.   

4. Színészet

Bár a színészek már most is vérre menő csatákat vívnak egymással egy-egy jobb szerep megszerzéséért, ráadásul még a robotokkal is versenyre kell kelniük. Az előző év októberében Budapesten ugyanis a REPLIEE S1 nevű robot játszotta a főszerepet Franz Kafka Az átváltozás című darabjának rendhagyó változatában. Bár az való igaz, hogy a krómozott színész alakítását a legnagyobb jóindulattal is csak robotikusnak lehet mondani, az biztos, hogy a betanult szöveg egyetlen sorát sem felejtette el.

5. Repülés

A modern repülőflottáknál már most is számos automatizált rendszer működik. Végül is mit is jelent az automata pilóta, ha nem egy robotot? Azok a pilóták viszont, akik önműködő vezérlésbe teszik a gépet, hús-vér emberek. Nos, ez a helyzet megváltozhat a Pibot megjelenésével.

Egy dél-koreai tudományos és technológiai intézet olyan emberszabású robotot fejlesztett ki, amelynek karjai, lábai és feje van. Arra tervezték, hogy veszélyes helyszínekre kormányozza el a repülőket, mint például a fukushimai nukleáris katasztrófa helyszíne. Bár a robotpilótát „normál” utazásoknál várhatóan még nem vetik be az idei év folyamán, de így is érdekes fejlesztési irányokra hívja fel a figyelmet. 

Forrás: Mashable