A sebesség is fontos faktor az adatelemzésben

A sebesség is fontos faktor az adatelemzésben

A sebesség is fontos faktor az adatelemzésben

gyártás

2 perc

Az International Data Corporation szerint minél gyorsabban dolgozzák fel az adatokat, azok annál értékesebbek lesznek. Erre lenne alkalmas az edge computing, azonban felmérésük szerint még csak kevesen használják ezt a módszert.

Az amerikai IDC július-augusztusi kutatásában az IoT erősségeit és a gyengeségeit is vizsgálták: a technológia egyrészt segíti az ipart, másrészt nehezen válik annak igazán a részévé. A felmérést 27 országban végezték el, 4500-an válaszoltak a 100 vagy annál több fővel dolgozó cégektől. 

A megkérdezettek 56 százaléka állította, hogy a következő 2-3 évben szeretnék felhasználni a Dolgok Internete adta lehetőségeket, azonban az alkalmazás nagysága és típusa eltér az egyes iparágak között. A technológiát elsősorban a gyártó cégek támogatják, de az élen járnak a kiskereskedők, valamint a pénzügyi szektor is.

A közigazgatási és egészségügyi szervezetek lassabban integrálják ezeket a fejlesztéseket. Bár egyre több okosváros-megoldás van a piacon, a felmérés szerint a kormányok, önkormányzatok nagy része csak az alapvető módszereket, fejlesztéseket fogadta eddig el. Ennek egyik oka a bürokrácia: időbe kerül felmérni azt, hogy az új rendszerek megfelelnek-e a szabályozásoknak. 

A legnagyobb kihívást a biztonság és az adatvédelem jelenti. Ennek ellenére legtöbben csak alapvető módszereket alkalmaznak, például egyszerű tűzfallal látják el a személyi eszközök védelmét. A felmérésben résztvevők 23 százaléka azt mondta, hogy fokozatosan különböző védelmi eljárásokat építenek a Dolgok Internetéhez tartozó munkafolyamatokba, azonban még egyetlen megoldás sem emelkedett ki a többi közül.

A biztonság és az adatvédelem kérdése mellett a másik nagy probléma, hogy nehéz megfelelően képzett embereket találni, pláne információfeldolgozás szempontjából. 

Emellett a döntéshozók nagy része nem használja ki az edge computing adta lehetőségeket, amely az egyik legfontosabb részét jelenti a Dolgok Internetének. Ennek a megoldásnak köszönhetően gyorsabban lehetne feldolgozni az információkat és kevésbé terhelné le a hálózatot, mivel az adatok már a mérés helyszínén, a szenzorok által kiértékelésre kerülnének, nem kellene elküldeni azokat a központba.

Igazán csak az olyan nagy cégek, mint a Cisco Systems, Dell, IBM és az Intel kamatoztatják ezen megoldás előnyeit, a Dolgok Internetének legtöbb felhasználója még nem. Az azonban biztató lehet, hogy a válaszadók 43%-a legalább néhány folyamatot ezzel a módszerrel hajt végre. 

A Gartner tavalyi kutatása szerint 2016-ban nagy változások valósulhatnak meg az adatfeldolgozás terén, amely az edge computing irányába tolhatja el az arányokat. Az IDC eredményei azonban azt mutatják, erre még többet kell várni.

Forrás: PCWorld.com