Alexa: újabb fejlesztés teheti népszerűbbé a virtuális asszisztenst Az internetes kiskereskedelemből ismert óriáscég már egy éve megnyitotta a lehetőséget a hardvergyártók előtt, hogy integrálják az Alexa asszisztenst a készülékeikben. Most egy új fejlesztésnek köszönhetően ez még könnyebbé válhat. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2426/articles/20161208174535/amazon-alexa.jpg

Alexa: újabb fejlesztés teheti népszerűbbé a virtuális asszisztenst

2016. december 15. 11:45
2'
Az internetes kiskereskedelemből ismert Amazon már egy éve megnyitotta a lehetőséget a hardvergyártók előtt, hogy integrálják az Alexa asszisztenst a készülékeikben. Most egy új fejlesztésnek köszönhetően ez még könnyebbé válhat.

Az Alexa még annak idején az Echo hangszórók egyik funkciójaként jelent meg. A hangfelismerő okosotthon-vezérlő segítségével lehetségessé vált, hogy valaki pusztán parancsszavakkal irányítsa nemcsak az eszközeit, hanem például online naptárát is, és akár különböző kérdéseket tegyen fel a virtuális asszisztensnek.

Egy évvel ezelőtt az Amazon elérhetővé tette a rendszer kódját a fejlesztők számára, így ha valaki az Echo ökoszisztémába szeretne belépni valamilyen eszközzel, akkor lehetősége nyílhat arra, hogy abba integrálja a cég virtuális asszisztensét. Ehhez azonban szükség van a megfelelő hangfelismerő-rendszerre is, ez pedig akkora akadályokat gördített a gyártók elé, hogy ebben a tizenkét hónapban alig egy-két ilyen terméket dobtak piacra.

Nagyot szólhat az Amazon Echo

A Conexant nevű startup most egy olyan komplett rendszert kínál a fejlesztőknek, amellyel gyakorlatilag bármilyen intelligens eszközt fel lehet szerelni. A készlet része két mikrofon, egy Raspberry Pi mini számítógép, valamint a társaság saját fejlesztésű hangfeldolgozó szoftvere is. Mindezek segítségével a gyártó ígérete szerint hat hónapról néhány hétre csökkenhet az adott kütyü „Alexa-késszé” tétele.

A hardvercsomag segítségével bármilyen készülék alaptartozéka lehet a több méterről történő hangfelismerés, ráadásul a Conexant szakemberei szerint rendszerük még zajos szobában is képes a szavak pontos felismerésére.

A szettet 299 dollárért, vagyis nagyjából 89 ezer forintért lehet megvásárolni (ehhez még hozzá kell számolni a Raspberry Pi árát is), mindez kifejezetten soknak tűnhet azzal összevetve, hogy az Echo hangfal csak 199 dollárba (körülbelül 60 ezer forintba) kerül. Természetesen ilyen beszerzéseknél nem a fogyasztói árakat érdemes összehasonlítani. A prototípus elkészítésének költségei mindig sokkal nagyobbak, mint a sorozatgyártás, arról nem is beszélve, mekkora összeget spórolhatnak a fejlesztők azzal, hogy nem kell a hangfelismerő rendszer finomításán is dolgozniuk.

Végső soron ez az újdonság is növelheti az olyan okosotthonokba készült eszközök számát, melyek már eleve Alexával beépítve érkeznek. Ez pedig akár azt is jelenti, hogy az Amazon okosotthon-rendszere egy újabb lökést kapott, így pedig még inkább versenyben maradhat a többi szoftvergyártó techóriás mellett – összegezte a TechCrunch.

A figyelmébe ajánljuk:

Mikor tud túl sokat az okosotthon?

A Kaspersky a berlini IFA szakkiállításon tartott előadást a témában. Szerintük a különböző intelligens háztartási gépek túl szenzitív adatokat gyűjtenek felhasználóikról, és a gyártók kiemelt felelőssége, hogy ezeket biztonságosan kezeljék.
Olvasson még a témában:

A jövő gyáraiban egy percre sincs leállás

A digitalizáció hatására hogyan alakulnak át a gyárak, mi lesz a munkahelyekkel és iparágakkal, lesz-e különbség az egyedi és a sorozatgyártás között? A többi között erről is beszélt Vityi Péter, az IVSZ alelnöke az M2M Zóna műsorban.

Robotinvázió a magyar gyárakban

Az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett az automatizált gépek jelenléte a hazai iparban, a Nemzetközi Robotikai Szövetség felmérése alapján pedig további bővülésre lehet számítani.