Alexa: újabb fejlesztés teheti népszerűbbé a virtuális asszisztenst

Alexa: újabb fejlesztés teheti népszerűbbé a virtuális asszisztenst

Alexa: újabb fejlesztés teheti népszerűbbé a virtuális asszisztenst

gyártás

2 perc

Az internetes kiskereskedelemből ismert Amazon már egy éve megnyitotta a lehetőséget a hardvergyártók előtt, hogy integrálják az Alexa asszisztenst a készülékeikben. Most egy új fejlesztésnek köszönhetően ez még könnyebbé válhat.

Az Alexa még annak idején az Echo hangszórók egyik funkciójaként jelent meg. A hangfelismerő okosotthon-vezérlő segítségével lehetségessé vált, hogy valaki pusztán parancsszavakkal irányítsa nemcsak az eszközeit, hanem például online naptárát is, és akár különböző kérdéseket tegyen fel a virtuális asszisztensnek.

Egy évvel ezelőtt az Amazon elérhetővé tette a rendszer kódját a fejlesztők számára, így ha valaki az Echo ökoszisztémába szeretne belépni valamilyen eszközzel, akkor lehetősége nyílhat arra, hogy abba integrálja a cég virtuális asszisztensét. Ehhez azonban szükség van a megfelelő hangfelismerő-rendszerre is, ez pedig akkora akadályokat gördített a gyártók elé, hogy ebben a tizenkét hónapban alig egy-két ilyen terméket dobtak piacra.

Nagyot szólhat az Amazon Echo

A Conexant nevű startup most egy olyan komplett rendszert kínál a fejlesztőknek, amellyel gyakorlatilag bármilyen intelligens eszközt fel lehet szerelni. A készlet része két mikrofon, egy Raspberry Pi mini számítógép, valamint a társaság saját fejlesztésű hangfeldolgozó szoftvere is. Mindezek segítségével a gyártó ígérete szerint hat hónapról néhány hétre csökkenhet az adott kütyü „Alexa-késszé” tétele.

A hardvercsomag segítségével bármilyen készülék alaptartozéka lehet a több méterről történő hangfelismerés, ráadásul a Conexant szakemberei szerint rendszerük még zajos szobában is képes a szavak pontos felismerésére.

A szettet 299 dollárért, vagyis nagyjából 89 ezer forintért lehet megvásárolni (ehhez még hozzá kell számolni a Raspberry Pi árát is), mindez kifejezetten soknak tűnhet azzal összevetve, hogy az Echo hangfal csak 199 dollárba (körülbelül 60 ezer forintba) kerül. Természetesen ilyen beszerzéseknél nem a fogyasztói árakat érdemes összehasonlítani. A prototípus elkészítésének költségei mindig sokkal nagyobbak, mint a sorozatgyártás, arról nem is beszélve, mekkora összeget spórolhatnak a fejlesztők azzal, hogy nem kell a hangfelismerő rendszer finomításán is dolgozniuk.

Végső soron ez az újdonság is növelheti az olyan okosotthonokba készült eszközök számát, melyek már eleve Alexával beépítve érkeznek. Ez pedig akár azt is jelenti, hogy az Amazon okosotthon-rendszere egy újabb lökést kapott, így pedig még inkább versenyben maradhat a többi szoftvergyártó techóriás mellett – összegezte a TechCrunch.