Angela Merkel: fontos a reális ütemezés az 5G terén

Kapcsolódó cikkek

Angela Merkel: fontos a reális ütemezés az 5G terén

Angela Merkel: az 5G bevezetése fontos, de figyelembe kell venni a megvalósíthatóságot is

gyártás

2 perc

„Made in Europe jövője” témában a politikai, üzleti és tudományos élet képviselői vitatták meg, hogyan alakítsák a digitális változást Európában.

A német kancellár a nagysebességű internet-infrastruktúra gyors, ugyanakkor reális ütemű bővítése mellett szólalt fel. A Digitising Europe (Digitalizálni Európát) csúcstalálkozón így nyilatkozott: „amikor az 5G-ről esik szó, mindenki azt hangoztatja – különösen a parlamentben –, milyen jó alkalom ez arra, hogy mindenféle dolgot belefoglaljunk ebbe a folyamatba. De ennek a ’mindenfélének’ fizikailag is megvalósíthatónak kell lennie”.

Merkel hozzátette: „távközlés terén először mindig az ügyfélre kell gondolnunk, nem pedig a nyereségre. A magánbefektetők erejét egyensúlyba kell hoznunk az állam által nyújtott támogatással”.

„Made in Europe jövője” témában a Vodafone Institute meghívására magas rangú európai politikusok vitatták meg, hogyan alakítsák a digitális változást Európában. A találkozón felszólalt Angela Merkel német kancellár, Günter Oettinger európai uniós biztos, Margarete Schramböck osztrák gazdasági miniszter, valamint nemzetközi vállalatok felsővezetői, úgymint Tom Enders (Airbus), Philippe Donnet (Generali), Alex Karp (Palantir) és Reiner Hoffmann (DGB).

Az eseményen részt vettek továbbá vezető tudósok is, többek között Sami Haddadin professzor, Luciano Floridi professzor, valamint Denis Snower és Andreas Schleicher (OECD).

Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója nyitó beszédében ismét hangsúlyozta: elengedhetetlen a kormányzati és az üzleti szféra együttműködése. Felhívta a figyelmet arra, hogy intenzívebb beruházásokra van szükség a digitális oktatás és az infrastruktúra területén, valamint kitért arra is, hogy az ipar digitalizációja és az egységes digitális piac kialakítása útjában álló akadályok ledöntése kulcsfontosságú.

A vitafórumon a Vodafone Institute nemzetközi hálózatát képviselő számos neves partner is részt vett, a többi közt a United Europe e.V., az Európai Ifjúsági Fórum, valamint az Európai Innovációs és Technológiai Intézet is.

A technológiai szakadékokra is figyelni kell

A csúcstalálkozó részeként jelent meg a Vodafone Institute kutatásának harmadik, „A technológiai szakadék” (The Tech Divide) című része. A tanulmány legfőbb megállapításai szerint az európaiak csak korlátozottan hisznek saját kormányuk azon képességében, hogy saját országukban elő tudják mozdítani a digitalizációt.

A tanulmány főbb megállapításai:

– A megkérdezett európaiak 40%-a gondolja, hogy saját kormánya szeretne tovább fejlődni digitalizáció terén, de csak 34%-uk véli úgy, hogy kormányuk a célok eléréséhez szükséges megfelelő kompetenciákkal is rendelkezik.

– Az állampolgárok együttműködésre számítanak az állam és az ipar között, valamint befektetésekre az oktatás, az infrastruktúra, és a kis- és középvállalkozói szektor területén.

– A megkérdezettek több mint fele nyilatkozta, hogy a digitalizációs folyamat nyomán a hatalom néhány globális IT cég kezében fog összpontosulni.

A részletes eredmények itt érhetők el: www.vodafone-institut.de, a tanulmány korábbi részeiről itt és itt olvashat.