AR a gyárban: kiterjesztett valóság a futószalag mellett

Kapcsolódó cikkek

AR a gyárban: kiterjesztett valóság a futószalag mellett

AR a gyárban: kiterjesztett valóság a futószalag mellett

gyártás

2 perc

Míg korábban a sisak vagy szemüveg akadályt jelentett a dolgozónak, addig ma már számos munkakörben elengedhetetlen az ilyen eszközök használata, ráadásul futurisztikus lehetőségek is beépíthetőek ezekbe.

A XIV. Simonyi Konferencián már a negyedik ipari forradalom (Ipar 4.0) egészen újfajta, a munka végzését és termelést lehetővé tevő eszközeiről is szó volt, amelynek legfontosabb elemei a kiterjesztett valóságra épülő informatikai megoldások.

A VR (virtuális valóság) és az AR (kiterjesztett valóság) jelenleg teljesen eltérő pályát fut be felhasználói közönség szempontjából. A VR elsősorban a szórakoztatóipar, különösen a videojátékok területén hódít, míg az AR-rel egyelőre csak ritkán találkozhatnak az otthoni fogyasztók.

„Az AR technológia felhasználása elsősorban az üzleti szektorban, különösen a gyártó vállalatoknál, a tervezésben és a logisztikában jelentős, és a jövőben ez a tendencia csak növekedni fog, ha az ipar lépést akar tartani a fogyasztói igényekkel.” – mondta Komjád István, az Accenture Industry X.0 ügyvezető igazgatója a rendezvényen.

A megnövekedett termelési igények gyorsabb és precízebb munkavégzést igényelnek, amihez a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell. A kiterjesztett valóság szemüvegei, mint a Microsoft HoloLens itt kapcsolódhatnak be az ipari folyamatokba. Ezek az eszközök meghagyják a valóságot, csak az ott található tárgyakra, személyekre, helyszínekre raknak egy pluszréteget, amely ezáltal extra információhoz, élményhez juttatja a felhasználóit. Olyan kibővített valóságot hoznak létre, ahol a felhasználó képes látni és érzékelni a körülötte lévő világot, azonban mindezt a számítógépes szimulációval kiegészített formában.

„Óriási lehetőség van ebben a technológiában. A jövőben a digitális kivetítések ugyanannyira fontos részévé válnak majd a való világnak, mint azok a dolgok, amiket ma megérinthetünk, érzékelhetünk. Ezek az eszközök felszabadítják a dolgozók mindkét kezét, de sokat segít a dolgozói csapatok egymás közötti kommunikációjában is” – tette hozzá a szakember.