Asimov után szabadon: a robotika legújabb törvényei

Asimov után szabadon: a robotika legújabb törvényei

Asimov után szabadon: a robotika legújabb törvényei

gyártás

3 perc

A robotok jelenléte az életünk és hétköznapjaink számos területén mára teljesen megszokottá vált: az orvosi beavatkozásoktól kezdve a katonai használaton át az őrzési és a biztonsági feladatok ellátásáig. Egészen az utóbbi időkig azonban csak kevesen gondolkodtak a fejlesztés etikai aspektusain.

Robotinvázió a filmvásznon

A Silicon Valley Robotics nonprofit egyesület nemrég létrehozta az úgynevezett „Jó Robot Tervezési Tanácsot” (Good Robot Design Council), amely közzétette a robotika öt törvényét. Ezzel Isaac Asimov Robot-sorozatára utalnak, amelyben három kötött törvény szabályozta a gépek működését. 

Az egyesület a tudósok és a fejlesztők számára kidolgozott néhány olyan irányelvet, melyek elősegítik az etikus szempontokat is figyelembe vevő gyártást, értékesítést és használatot. Az irányelvek egyebek között kimondják:

  • A robotok nem szolgálhatnak fegyverként.
  • A robotok tervezésekor figyelembe kell venni a hatályos jogszabályokat, különös tekintettel az adatvédelmi előírásokra.
  • A robotok terméknek minősülnek, ezért biztonságosnak és megbízhatónak kell lenniük, a gyártóknak pedig pontos információt kell adniuk a gépek funkcióit illetően.
  • A robotok gyári késztermékek; az emberi érzelmek imitálását nem szabad az érzékenyebb fogyasztók kizsákmányolására használni.
  • Minden esetben nyilvánosságra kell hozni, hogy ki vállalja a felelősséget az adott robotért.

A felsorolt pontok lényegében az EPSRC (a brit Mérnöki és Fizikai Tudományok Kutatásáért Felelős Tanács) 2010 folyamán nyilvánosságra hozott „robotikai elveiből” lettek átvéve. Ezen gondolatok nyomait az orosz származású író, Isaac Asimov által megalkotott alapelvekben is tetten érhetjük, aki az egyik leglényegesebb szempontként azt fogalmazta meg, hogy „a robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen”.  

A robotok napjainkban betöltött szerepét méltatva a Brit Szabványügyi Testület gyártásért felelős vezetője, Dan Palmer hangsúlyozta: „a gyártási ágazat fejlődésének kulcsfontosságú eleme, hogy robotokat alkotunk és automatizáljuk a gyártást, a folyamatokat így hatékonyabbá, rugalmasabbá és alkalmazkodóbbá tehetjük. Ez az innováció abban az esetben lesz csak elfogadható a felhasználók számára, hogyha az etikai aggályokra és veszélyekre kiemelten figyelünk, valamint megoldást keresünk a felmerülő problémák kezelésére”.

Miközben a sztenderdek a különféle típusú – így például ipari, orvosi vagy személyes használatban lévő – modellek esetében már most is érvényben lévő biztonsági előírásokon alapulnak, azt is elismerik, hogy a mesterséges intelligencia és a gépemberek alkalmazása a hétköznapok során igen komoly aggályokat vet fel. Ez különösen igaz abban az esetben, amikor például egy robot a játszópartner vagy a társ szerepét töltheti be gyermekek és idősek mellett. 

Forrás: ReadWrite