Az 5G lehet az ipari dolgok internete hajtóereje

Kapcsolódó cikkek

Az 5G lehet az ipari dolgok internete hajtóereje

Az 5G lehet az ipari dolgok internete hajtóereje

gyártás

2 perc

A Frost & Sullivan kutatása szerint az 5G ipari IIoT-rendszerekbe történő integrálása felgyorsíthatja az ipar 4.0 megvalósítását és a folyamatosan létrejövő hatalmas adatmennyiségek küldését – köszönhetően a rendkívül gyors és ultraalacsony késleltetésű adatátvitelnek.

Az 5G-kompatibilis ipari dolgok internete (IIoT) alkalmazások egyelőre leginkább a minőségellenőrzésre, az ellátásilánc-menedzsmentre és az általános gépvezérlésre korlátozódnak. Ugyanakkor egyre inkább egyértelmű válik, hogy más ipari műveleteknél is ki lehetne használni az ötödik generációs hálózat nyújtotta előnyöket a folyamatoptimalizálás és a fokozott automatizálás terén.

Amint arra Mogana Tashiani, a Frost & Sullivan műszaki elemzője rámutat, az 5G lehetővé teszi az ultraalacsony késleltetést, növeli az adatátvitelt és csökkenti az üzemidőt, így javítja az általános termelékenységet. „Az 5G-kompatibilis IIoT-eszközök csökkenthetik az ellátásilánc-hálózatok és a raktárkezelés túlzott összetettségét, ezzel segítve a vállalkozásokat a dinamikus üzleti környezetben történő hatékony működésben” – tette hozzá.

A várakozások szerint az 5G a koronavírus-járvány lecsengése után különösen nagy segítséget jelenthet majd a vállalatok fenntarthatóságának biztosításában. Az alacsony késleltetés elősegíti az e-kereskedelem megnövekedett forgalmának kezelését is, hiszen használatával könnyebben elérhetők a hálózatok, és felgyorsíthatók az online vásárlási és megrendelési folyamatok. Nem beszélve az idén igazán fókuszba került távmunkaplatformok és a virtuális megbeszélések, videókonferenciák előnyeiről.

Az elemzés alapján az új generációs hálózat előnyeit jól tudják kamatoztatni az alábbi kulcságazatok:

Bank, biztosítás és pénzügyi szolgáltatás: ebben a szektorban napi sok millió, jellemzően ismétlődő tranzakció zajlik. Az 5G révén ezek gyorsabban rögzíthetők és végezhetők el, növelve a pontosságot, csökkentve a folyamatban fellépő esetleges emberi hibákat és javítva a rendszer általános termelékenységét.

Kereskedelem: az árucikkekhez vagy bevásárlókocsikhoz csatlakoztatott, 5G-s RFID címkék révén automatizálhatók a bolti tranzakciók, végső soron pedig akár kassza nélküli üzletek is kialakíthatók.

Autóipar és közlekedés: az ötödik generációs hálózat megkönnyíti az adatátvitelt a mesterséges intelligencia algoritmusok, a szenzorok és a mechanikus alkatrészek között az önvezető autóknál. Ezen felül az 5G-kompatibilis járművek olyan összekapcsolt rendszert hoznak létre, amelyben a valós idejű adatátvitel és adatfogadás egyszerűen és hatékonyan megvalósítható.

A V2V (vehicle-to-vehicle), vagyis a járművek közötti kommunikáción kívül az 5G-vel a közlekedési rendszerekkel való interakció is megvalósítható. Az így létrejövő adatátvitelnek köszönhetően az aktuális útviszonyokhoz igazodó, minél pontosabb, valós idejű navigáció is lehetségessé válik.

Forrás: