Az Apple újabb ponton száll be az okosotthon-piacba

Az Apple újabb ponton száll be az okosotthon-piacba

Az Apple újabb ponton száll be az okosotthon-piacba

gyártás

2 perc

A Google-höz és az Amazonhoz hasonlóan a cupertinói cég is saját okosotthon-vezérlőn dolgozik. Mindez azt jelenti, hogy a Siri is saját dedikált hangszórót kap, mellyel a HomeKit eszközeit irányíthatja.

A héten rendezett fejlesztői konferenciáján az Apple bemutatta a HomePod elnevezésű okosotthon-vezérlő hangszóróját. Az Index-en megjelent hír szerint a Siri beszédfelismerő szoftverrel kombinált hangszóró gyártása állítólag már régóta folyik, és az Apple alkalmazottjai már hónapok óta tesztelik a terméket az otthonaikban. 

Tekintve, hogy sem az Amazon Echo, sem a Google Home nem kompatibilis az Apple okosotthon-termékeivel, a gyártó attól tarthat, hogyha a HomeKit ökoszisztéma hasonló vezérlőegység nélkül marad, akkor a felhasználók szívesebben használják Alexa vagy a Google Assistant szolgáltatásait.

Az eszköz az erős mélynyomójának és több irányba néző magas tartományú hangszóróinak köszönhetően térhatású hangzásra is képes lesz, melyeken természetesen az Apple Music dallamai is felcsendülhetnek. Emellett a hangvezérlést az iOS készülékeken régóta elérhető Siri biztosítja majd, és várhatóan zökkenőmentesen illeszkedik majd a HomeKit rendszerébe.

Az előzetes elképzelések ellenére a hangszóró végső változata inkább a zenehallgatás élményét helyezi középpontba, és nem pedig az otthoni berendezések hangalapú vezérlését. Ezt tükrözi azt is, hogy a készülékbe épített A8-as chip legnagyobb feladata az automatikus hangkeverés és a szoba dimenzióinak megfelelő visszhangszűrés. 

Egyelőre a konferencia látogatói csak egy kisebb kiállítótérben hallgathatták meg, hogyan is hangzik az új szerkezet. A hangminőségen kívül így kevés konkrétumot lehet tudni arról, hogy miként működik az eszköz, milyen berendezésekkel kompatibilis, vagy hogy mennyire jó a hangfelismerő rendszere.

A gyártást a Bluetooth-os AirPod fülhallgatók szereléséért is felelős tajpeji Inventech intézi, megvásárolni pedig majd decembertől lehet a terméket, 349 dolláros (nagyjából 100 ezer forintos) áron. 

Forrás: The Verge / Index.hu