Az építőipart is új alapokra helyezi az IoT

Az építőipart is új alapokra helyezi az IoT

Az építőipart is új alapokra helyezi az IoT

gyártás

3 perc

A Dolgok Internetének korszaka minden bizonnyal még akár olyan iparágakban is mélyreható változásokat hozhat, amelyek jellemzően a többi szegmensnél lassabban karolják fel az innovatív technológiákat.

Kétségkívül ezen szektorok közé tartozik az építőipar is, ahol az IoT-alapú megoldások egyrészről javíthatják az épületek megtervezésének és felhúzásának főbb állomásainál a hatékonyságot, másfelől új szintre emelhetik az építkezések biztonságát. 

A brit építőipar 102 milliárd fonttal járul hozzá a gazdaság fejlődéséhez, mégis számtalan kihívással küszködik. A Brexitet követően bizonytalanná váltak az ágazat kilátásai, a legutóbbi jelentések szerint ráadásul a szektor a tavalyi év egészében is igen gyengén teljesített. A sok negatívum ellenére azért vannak bizakodásra okot adó jelek; a brit kormány ugyanis nemrégen jelentette be, hogy elindít egy 2,3 milliárd font kerettel bíró alapot 2020-2021-ben, hogy lökést adjon a szigetország infrastrukturális fejlődésének.

A Tech Mahindra informatikai vállalat alelnöke szerint, egy olyan időszakban, amikor minden eddiginél fontosabb az ágazat számára, hogy gyorsan lehessen alkalmazkodni a változásokhoz és gördülékennyé tenni a folyamatokat, az IoT számtalan olyan problémára nyújthat megoldást, mely eddig útját állta az építési projekteknek. Miközben természetesen jelentős beruházásokra is égető szükség van, de a legújabb technológiák hosszú távon jobbá és sokkal költséghatékonyabbá tehetik a munkavégzést – tette hozzá Upendra Dharmadhikary. A Dolgok Internete például a következő kulcsfontosságú területeken indíthat el pozitív irányú változást: 

Tervezés és a kivitelezés jóváhagyása

A tervezés és a végrehajtás közt eltelt időben a projektek drasztikus mértékben átalakulhatnak. Hogyha a program folyamán több, különféle munkamódszerrel dolgozó résztvevő munkáját kell összehangolni, akkor ez további komplikációkkal járhat, nem beszélve a költségek emelkedéséről és a határidő folyamatos tolódásáról. Ha az építőipari szakemberek felhasználják a Dolgok Internetéhez kapcsolódó érzékelőkből begyűjtött adatokat, akkor azok által kulcsfontosságú információkhoz juthatnak a kivitelezés, valamint a folyamatok fejlesztése során, amivel csökken a késedelem előfordulása. 

A jövőben a szóban forgó szenzorok segítségével például el lehet majd készíteni az épületek háromdimenziós modelljét, amelyen az építészek már előre tesztelhetik a konstrukció egyes elemeit a megépítés előtt. Az érzékelők emellett az építkezés teljes ideje alatt kiváló adatforrásként szolgálhatnak, a begyűjtött információkat például fel lehet használni az esetleges korrekciókhoz. 

Biztonság és karbantartás

Nagyobb biztonság az építőiparban

Az ágazatban az egyik legmagasabb a balesetek és sérülések száma, mintegy 2,2 millió munkanap „veszik el” a munkahelyi sérülések és betegségek miatt. Az IoT világához kötődő innováció – egy internetre csatlakozó építkezés, vagy az egymáshoz kapcsolt dolgozók – azonban megnyithatja az utat a sokkal biztonságosabb munkavégzés előtt. Ennek kitűnő példái a viselhető kiegészítők, – egyebek közt a szenzorokkal felszerelt sisakok – amelyek figyelemmel kísérik a viselőjük egészségi állapotát, figyelmeztetnek a potenciális veszélyforrásokra, vagy egyszerűen csak riasztanak, ha valaki nem visel védőfelszerelést. 

Forrás: IoT Now