Az innováció vadnyugata

Az innováció vadnyugata

Az innováció vadnyugata

gyártás

2 perc

Trae Vasallo korábban egy befektetési cégnél dolgozott, mostanra azonban sikeres egyéni befektetőként több IoT-startup is a nevéhez köthető. Íme, néhány tanács tőle, hogyan indítson vagy szálljon be IoT-vállalkozásokba.

Vasallo tizenkét éven át dolgozott a Kleiner Perkins Caufield & Byers-nél, ahol két olyan sikeres startupban is befektetőként szerepelt, amelyeket később a Google vásárolt fel. Ezek az okosotthon-megoldásairól ismert Nest Labs és a biztonsági kamerákat gyártó Dropcam.

Az Internet of Things (Dolgok Internete) népszerűbb, mint valaha, a szakértő szerint ez az igazi következő nagy dobás az okostelefonok és a tabletek után.

Régi modellek új köntösben

A felhasználók már a hálózatok megjelenése óta az internetre próbálják kötni az eszközeiket. Az igazán lényeges különbség a hardveres újításokban rejlik: a mai okostelefonok és a szenzorok már tökéletesen lehetővé teszik ezt a fajta kapcsolódást.

Nem kell azonban feltétlenül új találmányokra gondolni, az ötleteket bele lehet illeszteni a régi modellekbe is, csupán „fel kell okosítani” azokat a tárgyakat, amelyeket egyébként is használunk. 

Jó példa erre Vasallo egyik vállalkozása, a Dropcam csatlakoztatott biztonsági kamera. Távolról, egy telefonon keresztül vigyázhat a gyermekére vagy esetleg rajtakaphatja a betörőket is. Az interneten keresztül működő, modern megoldás jól beleillik a távfelügyelet és a biztonságtechnika alapvető logikájába.

Tipp: egyszerű és felhasználóbarát ötletek kellenek

Betörnek az okoseszközök a háztartásokba

A szakértő szerint a legfontosabb, hogy a termékek funkciói ne legyenek túl bonyolultak. Nem az a lényege egy okoseszköznek, hogy továbbkomplikálja az életet, hanem épp az, hogy egyszerűsítse. Elég, ha a készülék egy-két szenzor segítségével olyan feladatot végez el automatikusan, amely megkönnyíti a döntési szituációt a felhasználó számára, ezzel végső soron időt spórol neki.

Ezen túl az alapötletek kitalálásánál fontos arra is gondolni, hogy az eszköz előnyei, a haszon könnyen észrevehető legyen: ha a fogyasztó már néhány mondatból átlátja, hogy szüksége van a termékre, akkor lehet csak sikeres a vállalkozás.

Hosszú még az út…

A Szilícium-völgy forradalmai mindig hullámokban érkeznek: egy rövid hardveres fejlődés után hosszú szoftverfejlesztési periódus következik. Jelenleg még csak az alapvető hardveres fejlesztéseken vagyunk túl, a programozók még csak most dolgoznak a kommunikációs szabványokon, azon, hogy az eszközök közös ökoszisztémában működhessenek együtt.

Vasallo szerint az IoT a technológiai fejlesztések vadnyugata, és még mindig csak a nagyon korai szakaszában járunk.

Forrás: Stanford Business