Az Internet of Everything a jövő nagy forradalma

Az Internet of Everything a jövő nagy forradalma

Az Internet of Everything a jövő nagy forradalma

gyártás

2 perc

A „Minden Internete” (IoE) segítségével a gépek, tárgyak, személyi eszközök, sőt kis túlzással még az állatok is új csatornán keresztül kommunikálnak egymással – emberi beavatkozás nélkül. Ez a technológiai forradalom alapjaiban fogja átformálni világszerte az ipari szektorokat. Ez lehet a jövő, ami már itt dörömböl a szomszédban. De hogyan is történik mindez?

Fabio Moioli, a francia CapGemini tanácsadó vállalat igazgatója a LinkedIn-en foglalta össze, hogy szerinte melyek a kulcsterületek, milyen trendekre, folyamatokra érdemes figyelni.

A technológia evolúciója

Szigorúan tech szempontból nézve az IoE azokból az internet- és hálózati fejlesztésekből alakult ki, amelyeket az elmúlt években láttunk, de idetartozik a biochipek fejlődése is.

Internet-evolúció: a legutolsó internetprotokoll, az IPv6 jelentős növekedést tesz lehetővé a fejlesztési térben, ami kulcskérdés a hálózatra kapcsolt eszközök területén. Az Ipv6 segítségével most már mindennek külön azonosítót adhatunk a világon.

Vezeték nélküli (wireless) evolúció: ha az Ipv6-on keresztül azonosítottuk az eszközöket, már csak az marad hátra, hogy minden kommunikáljon mindennel. Jelenleg úgy tűnik, eszközfüggő, hogy melyik hálózat lesz a megfelelőbb a gépek közötti kommunikációhoz.

A hordható kütyük az alacsony energiájú, rövid hálózatokon (NFC, Bluetooth), az okosautók (connected car) a nagyon gyors hálózatokon (4G, LTE), az okosotthonok, okosvárosok pedig a wifin és a hasonló technológiákon keresztül kommunikálhatnak.

Szenzorevolúció: az olcsó, de erős és nagy tudású érzékelők azok, ami miatt az IoE igazán teret tud nyerni.

(R)evolution: az „elmék” forradalma

Az IoE-eszközök egyre jobbá válnak abban, hogy költséghatékonyan működjenek, jó döntéseket hoznak, jól dolgoznak együtt, és teljesen kiszámítható, követhető legyen a működésük.

A virtuális intelligencia forradalma: a szakértő szerint az IoE korában már arra vágyunk, hogy az intelligencia egyre megfoghatóbbá váljon, vagy pedig éppen ellenkezőleg arra, hogy egyre virtuálisabb legyen. Ez a folyamat egyelőre két irányba mutat: az önállóbb gépek sokkal célratörőbben dolgozhatnak majd, a sebességet előtérbe helyezve, míg ahol az intelligencia virtualizálva lesz, a szoftver és a hardver élesen különválik. És ez miért jó? Mert a központi gépek és adataik így bármilyen messziről elérhetőek, és távolról is egységesen irányíthatóak a rendszerek.

Big Data, az adatforradalom: a több milliárd egymással kommunikáló eszköz rengeteg adatot fog létrehozni, ráadásul az emberek közti hálózati kapcsolatok is jelentősen növelik ezt a mennyiséget. Egyelőre ez a terület, a milliárdnyi adat kezelése tűnik a legnagyobb kihívásnak az IoE számára.