Az IoT a következő logikus lépés

Az IoT a következő logikus lépés

Az IoT a következő logikus lépés

gyártás

2 perc

A Dolgok Internete már nem csak egy ismeretlen kifejezés. Egyre több nagyvállalat is ebbe az irányba terjeszkedik, és egyre többen ismerik fel a technológiában rejlő lehetőségeket.

Az Internet of Things (Dolgok Internete) és az azt kiszolgáló Machine-to-Machine (M2M) kommunikáció a technológiaipar új nagy dobása. Az eszközök most már szinte mind „okosak”, internetre csatlakoznak, egymással kommunikálnak és ezzel megkönnyítik a mindennapokat, valamint a cégek működését is.

Okoseszközök – otthon, a zsebben, a városban

Szinte minden nagy technológiai vállalat valamilyen formában már elkezdett beszállni az IoT-fejlesztésekbe: a Google például a Nest okosotthon-termékeivel, a Philips és az LG pedig az intelligens fényforrásokkal. Az Apple és a Samsung szintén a csatlakoztatott otthonnal (és sok egyéb fejlesztéssel) foglalkozik, de még az olyan, látszólag a felsorolásba nem illő cégek, mint például a Netflix is új, Dolgok Interetére épülő megoldásokat épít ki. A Netflix switch okostávirányító segítségével például nemcsak a filmet állíthatja meg, hanem popcornt is rendelhet vagy lekapcsolhatja a lámpákat – írja a Fortune.com.

Egyre többen dolgoznak olyan hálózatokon, szabványrendszereken is, amelyek kifejezetten az IoT-eszközök egymással való kommunikációját erősítik. Az Intel és a Qualcomm egymással versengve fejlesztenek kifejezetten M2M-kommunikációra alkalmas chipeket, amelyek számtalan eszközt tehetnek okosabbá. A Google ebből sem maradhat ki, a vállalat a Brillo elnevezésű rendszerrel a központi fejlesztői platform szeretne lenni a Dolgok Internetében.

Egyelőre kicsit nagy a káosz a piacon, hiszen mondhatni, szabadrablás van még a szabványok szempontjából. Amíg a gyártók legnagyobb része át nem áll egyetlen kommunikációs, fejlesztői szabványra, addig még minden nagy cég megpróbálhatja előtérbe helyezni a sajátját.

Nem lassul a növekedés

2014-ben az IoT piaci részesedése elérte a 655,8 milliárd dollárt, az IDC kutató vállalat előrejelzései szerint ez a szám 2020-ra akár 1,7 billió dollárig növekedhet.

Az üzleti IoT kulcsszava: az átgondoltság

Ráadásul ezek a fejlesztések nemcsak az adott cég piaci részesedését növelhetik, hanem a vállalat akár a saját munkafolyamatait is felgyorsíthatja.

Bármilyen vállalkozásról legyen szó, az okoseszközök, szenzorok adatai segítségével minden munkafolyamat átláthatóbbá, visszakövethetőbbé és hatékonyabbá válhat. 

Sőt, az intelligens megoldásoknak, szolgáltatói platformoknak köszönhetően a fogyasztói igények is sokkal pontosabban nyomon követhetőek, ami szorosabbá teheti a cég és az ügyfelek kapcsolatát, illetve növelheti a márkahűséget és az eladásokat is.