Az IoT-függés veszélyei

Az IoT-függés veszélyei

Az IoT-függés veszélyei

gyártás

2 perc

A Dolgok Internete által kínált futurisztikus, kényelmes jövőképet gyakran elcsúfíthatják a kommunikációs és elektronikai infrastruktúra esetleges hiányosságai. Jó dolog a csatlakoztatott ébresztőóra, de nagy hiba, ha nem tud ébreszteni, amint elveszti a WiFi-jelet.

A csatlakoztatott (connected) eszközök és az okosotthon rengeteg kütyüje már most olyan valós kényelmet hozhat, amiről eddig csak science-fiction könyvekben lehetett olvasni. Megvalósulásuk azonban magával hozta az azzal felmerülő problémákat, és további akadályok kerültek előtérbe.

A jelvesztés veszélye

Az okosotthon eszközei általában attól lesznek okosak, hogy vezeték nélkül kommunikálnak egymással, elsősorban az interneten keresztül. Ehhez valamilyen kapcsolatra van szükségük, amelyet vagy egy központi egység biztosít, vagy pedig minden egyes eszköz beépített WiFi-jeladóval rendelkezik.

Az intelligens ébresztőórával nincs több szundi

Mind a két esetben felmerülhet néhány nagy probléma. A TNW újságírója számolt be arról az esetről, amikor a WiFi-n keresztül működő ébresztőórája egyik reggel azért nem ébresztette őt fél nyolckor, mert a pontosság kedvéért 7 óra 21 perckor elvesztette a WiFi-jelet.

Hiába kapta meg a telefonjára az értesítést, hogy csatlakoztassa újra az ébresztőórát az internethez, ha ő akkor épp aludt, és pontosan amikor szüksége lett volna a hibátlan működésre, az eszköz akkor mondott csütörtököt.

Folyamatos frissítések

Az sem egy utolsó probléma, amikor az okosotthon működésképtelen, amíg nem kapja meg a szükséges szoftveres frissítéseket. Jó példa erre az az okosvillanykörte, amely frissítését a telefonon keresztül kellett letölteni.

Az alkalmazás instrukciója szerint még csak be sem szabad zárni az appot addig, amíg nem frissül – ez pedig sokszor fél órán keresztül is eltarthat.

Szabványharcok és biztonság

Ezek a valós, gyakran előforduló problémák is az IoT két nagy hiányosságára vezethetőek vissza: az egységes szabványrendszer, illetve a biztonságtechnikai fejlesztések hiányára.

Az autók biztonságának védelmezői

A frissítésekre azért szükségesek, mert bármilyen okosak és jól felszereltek az IoT-eszközök, sokszor könnyen kijátszhatóak maradnak, ezért kellenek a biztonsági frissítések, amelyekkel a hackerek dolgát nehezítik meg. A kommunikáció problémái, a jelvesztések pedig az egységes szabványrendszer hiányára vezethetőek vissza.

Sajnos, amíg a nagy gyártók közötti verseny nem egyenlítődik ki, vagy emelkedik ki egy nagy együttműködésben egy közös szabvány, addig az IoT eszközökkel kapcsolatban még gyakran fel fognak merülni ezek a problémák – összegezte a TNW.