Az Óbudai Egyetemen dől el szervizrobotok jövője A legújabb emberközpontú robotikai szabványok kialakításán dolgozik 17 ország csaknem száz akkreditált szakértője Budapesten, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal Robottechnikai Központ szervezésében zajló ISO/IEC robotikai ülésen. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3002/articles/20170725143354/robotika.jpg

Az Óbudai Egyetemen dől el szervizrobotok jövője

2017. július 25. 17:20
2'
A legújabb emberközpontú robotikai szabványok kialakításán dolgozik 17 ország csaknem száz akkreditált szakértője Budapesten, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal Robottechnikai Központ szervezésében zajló ISO/IEC robotikai ülésen.

Az úgynevezett szervizrobotok egyre inkább elterjedőben vannak a világban, és ma már nemcsak a porszívórobotok hódítanak, hanem olyan új piacok nyílnak, mint a háztartási robotoké vagy a személyi asszisztens robotoké. A folyamatosan változó emberi környezetben ugyanakkor az ilyen típusú gépek alkalmazása nagyfokú autonómiát igényel, emiatt különösen nagy szerepe van a biztonságot és stabilitás meghatározó szabványoknak is.

A nemzetközi szabványosítás bonyolult folyamat, amelyben résztvesznek az ipar, a közigazgatás és az akadémia kiválasztott szakértői. Magyarország évek óta aktívan részt vesz ezekben a munkabizottságokban, ahol a Magyar Szabványügyi Testület hivatalosan is tag. 

Közeleg a robotok aranykora

Az ISO (International Organization for Standardization) és az IEC (International Electrotechnical Commission) a világ két legmeghatározóbb szabványügyi testülete, és közösen hozták létre a TC 299 Robotika bizottságot, amelynek jelenleg 8 aktív munkacsoportja dolgozik a modern robotokra vonatkozó szabályok kialakításán. Ezen munkacsoportok felelőssége a nemzetközi ajánlások és szabályozások kialakítása a szervizrobotika olyan új területein, mint a kollaboratív (együttműködő) robotok, az otthoni ápolórobotok, a rehabilitációs és a sebészeti robotok. Ez utóbbi két területen már az utolsó simításokat végzik a szakemberek az új dokumentumokon, és még idén megjelenhetnek a vadonatúj biztonságtechnikai szabványok. 

Az ISO/IEC robotikai ülést az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató, Innovációs és Szolgáltató Központja bonyolítja le, amelynek egyik kiemelkedő egysége a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ. A rendezvényen 17 ország csaknem száz akkreditált szakértője vesz részt 10 napon át. 

A hagyományt követve az esemény utolsó napján, július 28-án rendezik meg az Orvosi Robotikai Workshopot az Óbudai Egyetem központi épületében (1034 Budapest, Bécsi út 96/B). A rendezvényen a meghívott előadók számolnak be a jelenlegi fejlesztésekről és a közelgő tudományos eredményekről a sebészeti és a rehabilitációs robotika területén, és amelyen minden érdeklődő részt vehet. 

A figyelmébe ajánljuk:

Automatizáció egyszerűbben – Díjazták a robotalkalmazást

Eredményesen szerepelt a 2017-es Industriepreis ipari díjátadón a Universal Robots+ elnevezésű online platform. A rendszer fejlesztők, terjesztők és végfelhasználók számára kifejlesztett tér, ahol az együttműködő robotkarok minden applikációjának megtervezésére és bemutatására van lehetőség, virtuálisan.
Olvasson még a témában:

A jövő gyáraiban egy percre sincs leállás

A digitalizáció hatására hogyan alakulnak át a gyárak, mi lesz a munkahelyekkel és iparágakkal, lesz-e különbség az egyedi és a sorozatgyártás között? A többi között erről is beszélt Vityi Péter, az IVSZ alelnöke az M2M Zóna műsorban.

Robotinvázió a magyar gyárakban

Az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett az automatizált gépek jelenléte a hazai iparban, a Nemzetközi Robotikai Szövetség felmérése alapján pedig további bővülésre lehet számítani.