Biztonság nélkül az IoT puszta átverés?

Biztonság nélkül az IoT puszta átverés?

Biztonság nélkül az IoT puszta átverés?

gyártás

2 perc

Ahogy egyre több készülék csatlakozik a világhálóhoz és közvetít egymás között adatokat, úgy válik egyre fontosabbá a továbbított információk megfelelő védelme és biztonsága.

Biztonság és adatkezelés - Kulcstényezők a Dolgok Internetéhez >>Képzeljen el egy olyan jövőt, amelyben a kocsija, a pénztárcája, az NFC-alapú technológiával ellátott okostelefonja vagy a karpántja képes lesz kommunikálni más autókkal, forgalmi jelzőlámpákkal, bolti eladókkal vagy tömegközlekedési rendszerekkel – mindezt emberi beavatkozás nélkül.

Ahogyan ezek a hálózatra kapcsolt eszközök elkezdenek üzeneteket váltani egymás között és „beszédessé” válnak, a biztonsági szempontok minden eddiginél fontosabb szerephez fognak jutni. Még hogyha sokan nem is tudják, vagy egyszerűen csak nem vesznek róla tudomást, a több milliárdnyi, világhálóra csatlakozó készülék által továbbított információk ki vannak téve a hackerek és adathalászok rosszindulatú támadásainak.

Mit is jelent pontosan a NFC, a Near Field Communication? Itt megtudhatja >>Az NXP autóipari részlegének stratégiai, és kutatás-fejlesztési alelnöke is erre hívja fel a figyelmet: „ma minden az adatok megfelelő biztonsága és védelme körül forog – ezek nélkül a Dolgok Internete (IoT) csupán átverés”. A főként félvezetők gyártásával és összeszerelésével foglalkozó globális vállalat a cégen belül titkosított hardvereket üzemelt be, továbbá egy jól megtervezett és nagyon erős biztonsági hálózattal rendelkezik. Legyen szó akár NFC-ről, okosautókról, intelligens kocsikulcsokról vagy személyazonosító kártyákról, Lars Reger azt mondta: a legfőbb küldetésüknek azt tartják, hogy olyan felhasználói felületeket hozzanak létre, amelyek garantálják az egymással összekapcsolt készülékek közt áramló adatok biztonságát.

Okosautók vezetnek majd helyettünk >>Ezeknek a felhasználói interfészeknek fel kell ismerniük és azonosítaniuk kell a világhálóra csatlakozó eszközök tulajdonosainak személyazonosságát, illetve azt is meg kell szűrni, milyen információk cserélnek gazdát a különböző készülékek közt.

Az NXP most azt tervezi, hogy hamarosan bemutatja majd egy olyan Tesla okosautó prototípusát, amely számos módon ötvözi az összekapcsolt technológia nyújtotta előnyöket. Az új modellt egyebek közt NFC-technológiával felszerelt csomagtartóval látják el, emellett a szélvédőn egy okostelefon és egy NFC-alapú leolvasó is helyet kap. A mobilon a sofőrök vezetés közben is igénybe vehetik a különféle alkalmazásokat, ezek segítségével tájékozódhatnak a városon belül, juthatnak hasznos forgalmi információkhoz vagy csökkenthetik a benzinfogyasztást.

Lars Reger azt is hozzátette, hogy a Tesla okosautó prototípusát emellett RFID, vagyis rádiófrekvenciás azonosítást lehetővé tévő rendszámtáblával is ellátják. A cég azonban nem ragadna le ennél az egy fejlesztésnél, a fő célkitűzés az, hogy a jövőben a világhálóra csatlakozó készülékek széles palettáját mutassák be, amelyek például szolgálnak arra, hogy miként változtathatja meg az intelligens technológia az emberek mindennapjait. A társaság például olyan alkalmazásokat szeretne tervezni, amelyek a járművek egymás közötti (V2V: vehicle-to-vehicle) illetve a környezetükkel való (V2I: vehicle-to-infrastructure) kommunikációjára épülnek.

Az NXP olyan kisméretű radarrendszert is piacra dobna, amely egykilométeres távolságot képes belátni az autóutakon. A Freescale, a világ egyik elsőként alapított félvezető-gyártója szintén olyan technológiák megtervezésébe fogott, amelyek biztosítják, hogy minél kevesebb baleset forduljon elő a jövőben az utakon a figyelmetlen vezetők hibájából. A holland NXP egyébként nemrég közölte, hogy felvásárolja amerikai versenytársát, ami valószínűleg félmilliárd dolláros költségcsökkentést tesz majd lehetővé.

A Freescale részvényesei 11,8 milliárd dollárnak megfelelő készpénzt, továbbá NXP-részvényt kapnak a tranzakció során, ez több mint 50 százalékos prémium a vállalat elmúlt egy éves piaci értékéhez képest. A bejelentés szerint a fúzióval a két portfólió több ponton is kiegészítheti egymást, ezzel a gyártó a jelenleginél teljesebb megoldásokat szállíthat, ennek jegyében egy újfajta lapját értékesíthet a cég. A létrejövő vállalat megtartja az NXP nevet és a menedzsmentet, bevételét tekintve a nyolcadik legnagyobb chipgyártó lesz a világon.

Forrás: EE Times, HWSW