Cégen belüli együttműködésekre épül az Ipar 4.0 Hogyan érdemes elképzelni a negyedik ipari forradalmat? Milyen lehetőségekkel és kockázatokkal járhat az új technológiák használata? A Trend FM műsorában ezekről is beszélgettünk a Com-Forth Kft. ügyvezetőjével. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3024/articles/20170804121518/ipar4-0.jpg

Cégen belüli együttműködésekre épül az Ipar 4.0

2017. augusztus 4. 17:50
19'
Hogyan érdemes elképzelni a negyedik ipari forradalmat? Milyen lehetőségekkel és kockázatokkal járhat az új technológiák használata? A Trend FM műsorában ezekről is beszélgettünk a Com-Forth Kft. ügyvezetőjével.

Az Ipar 4.0 az utóbbi évek egyik legfelkapottabb slágerszava lett. Sokan használják helyesen és helytelenül is, de érdemes leszögezni, hogy alapvetően a gyártásról, illetve azon belül a fejlesztések folyamatáról szól. A német kormány például azért hozta létre az Industrie 4.0 platformot, hogy a termelőiparágakat világszinten minél inkább versenyképessé tegye. Tekintve, hogy a magyar gazdaság is hasonló szerkezetű, nálunk is hamar elkezdtek ezekről az innovációkról beszélni az üzleti döntéshozók és szakemberek. Az új ipari forradalom részleteiről és az abban rejlő kockázatokról Bóna Péter, a Com-Forth Ipari Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója beszélt az M2M Zóna rádióműsorban.

Nagyfokú együttműködésre van szükség

A negyedik ipari forradalom és a robotika

„A negyedik ipari forradalom alapvetően az automatizálásnak és az informatikai megoldásoknak az összessége, amelyek segítségével egy átlátható, digitális működést lehet létrehozni a gyártócégek számára” – definiálta röviden az ügyvezető. A fejlesztések hatására a folyamatok többsége automatizálttá válik, valamint a kiterjedt adatgyűjtésnek köszönhetően objektíven mérhető lesz a hatékonyság és a termelés minden egyes részlete. Ahhoz, hogy ez megbízhatóan működjön, nagyfokú nyitottság és elkötelezettség szükséges a vezetőség részéről, de ugyanígy kiemelten fontos a többi között az informatikai munkatársak, a logisztika vagy akár a HR együttműködése is. 

Bóna Péter példaként egy autóipari beszállítónál végzett munkájukat említette. Az ügyfelüknél olyan rendszert telepítettek, mely a kártyás beléptetőkhöz hasonló, azzal a különbséggel, hogy minden egyes géphez külön kártyaolvasó tartozik, és a gépeket csak akkor használhatják a dolgozók, ha rendelkeznek a megfelelő jogosultsággal. Az üzemeltetéshez értelemszerűen szükség van az IT-rendszer fejlesztőire, akik karbantartják és átlátják a programot, de fontos például a HR-osztály segítsége is, akik nyomon követik a munkavállalók szaktudását, szakmai képesítéseit, és ezeket egy online operátori mátrixban vezetik.

A jövő kihívásai

A szakember szerint az Ipar 4.0-ára legtöbbször hatalmas lehetőségként tekintenek a cégek, ami önmagában igaz is, de nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy mint minden új technológia, ez is hordoz kockázatokat. 

Az egyik megkerülhetetlen következmény, hogy a rohamos technológiai fejlődés számos munkahelyet megszüntethet, a másik kulcskérdés pedig a kiberbiztonság. A teljes géppark és az összes munkafolyamat internetes hálózatba kapcsolása komoly megtakarításokat és hatékonyságnövelést eredményezhet, de mindezek mellett növeli a rendszer sebezhetőségét is. Szükség van tehát a megfelelő biztonsági alapelvek kialakítására és betartására, hogy ne legyen sérülékenyebb a digitalizált gyártási folyamat, mint a „hagyományos” megoldás.

Az M2M Zóna teljes adását itt hallgathatja meg:

A figyelmébe ajánljuk:

5G-re készül a világ

Nemrég tartották a Wireless ConnAction konferenciát, amelynek kiemelt témája az ötödik generációs mobilhálózat volt, de a meghívott szakértők kitértek az ipari IoT-lehetőségekre, a piaci kihívásokra és a megvalósult alkalmazásokra is.
Olvasson még a témában:

A jövő gyáraiban egy percre sincs leállás

A digitalizáció hatására hogyan alakulnak át a gyárak, mi lesz a munkahelyekkel és iparágakkal, lesz-e különbség az egyedi és a sorozatgyártás között? A többi között erről is beszélt Vityi Péter, az IVSZ alelnöke az M2M Zóna műsorban.

Robotinvázió a magyar gyárakban

Az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett az automatizált gépek jelenléte a hazai iparban, a Nemzetközi Robotikai Szövetség felmérése alapján pedig további bővülésre lehet számítani.