Chiphiány: jövő nyárra normalizálódhat a gyártás

Kapcsolódó cikkek

Chiphiány: jövő nyárra normalizálódhat a gyártás

Chiphiány: jövő nyárra normalizálódhat a gyártás

gyártás

2 perc

A félvezetőkből jelenleg mutatkozó hiány több tényezőre vezethető vissza. Az okok között szerepelnek a pandémia miatt ellátásilánc-zavarok, a kereskedelmi szankciók és az igények növekedése, összegezte az IDC jelentése.

Továbbá az IoT-eszközök forgalmának növekedése sem állt meg, egyre nő a csatlakoztatott járművek népszerűsége, terjednek az 5G telefonok és a legmodernebb játékkonzolokat szinte még az áruházi polcra kerülésük előtt elkapkodják.

Mindez összeadódik a laptopok, tévék és más naponta használt elektronikai készülékek iránti világszintű kereslettel, így nem csoda, hogy mindezzel a gyártás nem tud lépést tartani. A piackutató cég arról számol be, hogy hiába a covid negyedik hulláma, a szinte 100 százalékos kapacitáson működő félvezető-előállítók nem győzik a munkát.

Az elemzők arra számítanak, hogy a félvezető-szegmens idei növekedése az előző évi 10,8 százalékról 17,3 százalékra ugrik. Ezen belül az okosotthonokban használatos anyagok forgalma 21, míg a viselhető kiegészítőké 34 százalékkal nőhet a szakértők becslése szerint.

Legnagyobb változás az 5G félvezetők forgalmában mutatkozhat; ezek az előrejelzések alapján 128 százalékkal nőhetnek. A változás a mobiltelefonok területén 28,5, a játékkonzoloknál pedig 34 százalék lehet.

A félvezetők az elektronikus rendszerek fő komponensei, ezeket a többi között az Internet of Things, a hálózatba kapcsoltság és az automatizálás terjedésével egyre több területen alkalmazzák. A piaci várakozások szerint a szegmens mérete 2025-re akár a 600 milliárd dollárt is elérheti.

Forrás: