Digitális átalakulás nyílt (a)lapokkal

Digitális átalakulás nyílt (a)lapokkal

Digitális átalakulás nyílt (a)lapokkal

gyártás

3 perc

Napjainkban eddig soha nem látott digitális átalakulás megy végbe, és az új technológiák megjelenése és terjedése állandó kihívások elé állítja a vállalatokat.

A SUSE fejlesztőcég szakértői szerint a folyamattal leghatékonyabban a nyílt forráskódú megoldások használatával lehet lépést tartani, különös tekintettel a szoftveresen vezérelt rendszerekre, valamint a fejlesztés és üzemeltetés összehangolását segítő megoldásokra.

A „digitális átalakulás" kifejezés napjainkra szinte szinonimájává vált azoknak a technológiáknak, amelyek előre hajtják azt, beleértve a mobilos és szenzoros fejlesztéseket, a közösségi hálókat, a felhőalapú megoldásokat, illetve a Big Data jelenséget. Ez az átalakulás szinte mindenre kiterjed a vállalati infrastruktúrában, és gyakorlatilag az összes részleg működését érinti. 

Open source, a hajtóerő

A nyílt forráskód csökkenti az átalakulást előidéző, új digitális platformok létrehozásának és fejlesztésének költségeit, a projekteken pedig az olyan szervezetek, mint például az OpenStack alapítvány és a technológiai vállalatok szakemberei együtt dolgoznak, megosztva a kódot és az infrastruktúrát. Ennek köszönhetően a technológia fejlődésével együtt új üzleti modellek és platformok jöttek létre, amelyek mára nagyrészt uralják a piacot. 

Nemzetközi összefogás az egységes szabványokért

A nyilvánosan hozzáférhető megoldások széles körű támogatást élveznek a technológiai óriáscégek és az állami szervezetek, illetve a kormányzatok oldaláról egyaránt. A folyamat ráadásul visszahat: az új technológiák radikálisan megváltoztatják a vállalatok működését, ami gyorsabban és biztonságosabban működő alapokat igényel, és ehhez szintén a nyílt forráskódú megoldások jelentik a hátteret. 

Szoftveres vezérléssel a szilárd alapokért

Napjainkban az IT-projekteknél a digitális átalakulás által támasztott követelmények számítanak a kiindulópontnak, amelyhez az adatközpontokban alkalmazott, szoftveresen vezérelt megoldások kínálnak megfelelő alapokat. Ezek segítségével a cégek automatizmusokkal állíthatják össze az informatikai szolgáltatásokat biztosító környezetet a meglévő, megosztott erőforráskészletből, és rugalmasan változtathatják őket az éppen aktuális üzleti igényeknek megfelelően. Így gyorsan képesek reagálni bármilyen változásra, ráadásul leegyszerűsítik a telepítési, konfigurálási és karbantartási folyamatokat, egyúttal pedig a növekvő adatmennyiséggel is lépést tudnak tartani a költségek észszerűsítése mellett.

Jó példa az open source-alapú digitális átalakulásra a BMW müncheni központja, ahol az SAP-környezetben Linux, Hadoop, HANA és OpenStack megoldásokat használnak. A Linuxnak köszönhetően szabadon választhatnak számos különféle x86 platform közül, míg a HANA és a Hadoop hatékonyan működő Big Data infrastruktúrát kínál az SAP használatához.