Digitalizáció a hazai iparban Az ABB Ability nyitott rendszerével a különféle ipari cégek is kihasználhatják az ipari adatok elemzésének előnyeit, optimalizálhatják működésüket, valamint növelhetik termelékenységüket. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3266/articles/20171110153030/digitalizacio-ipar.jpg

Digitalizáció a hazai iparban

2017. november 10. 19:05
2'
Az ABB Ability nyitott rendszerével a különféle ipari cégek is kihasználhatják az ipari adatok elemzésének előnyeit, optimalizálhatják működésüket, valamint növelhetik termelékenységüket.

Az ABB az IoTSP (Internet of Things, Services and People) jegyében több mint egy évtizede dolgozik folyamatirányító rendszerek, kommunikációs megoldások, szenzorok és szoftverek kifejlesztésén és tökéletesítésén. A folyamat eredményeképpen jött létre az ABB Ability integrált iparágfüggetlen platform és felhő-infrastruktúra. A megoldás segít az ipar, a közműágazat és az infrastruktúra területén működő vállalkozásoknak, hogy megfelelően kihasználhatják az ipari adatok elemzésének előnyeit. 

Elérhető technológia

A digitális megoldással az ügyfelek biztonságosan integrálhatják és összesíthetik az adataikat, kombinálhatják azokat szélesebb ipari ágazati adatokkal, Big Data és prediktív elemzéseket hajthatnak végre.

Az IoT átformálhatja a gyártási rendszereket is

Az ABB Ability jelenleg összesen 180 féle különböző digitális megoldást tartalmaz. A termékek 55 százaléka szoftveralapú vagy rendelkezik digitális technológiával. A gyártó eddig több mint 70 millió összekapcsolt eszközt, 70 ezer vezérlőrendszert, és 6 ezer vállalati szoftver megoldást telepített. 

Magyarországon a Paksi Atomerőmű Zrt. használja az ABB által kifejlesztett működési és karbantartási folyamatokat szabályozó Asset Suite szoftvermegoldást, valamint alállomási iránytástechnikai szoftverét (microSCADA) évek óta alkalmazzák a MAVIR, az ALCOA-Köfém, a BorsodChem, a Dunaferr, a nagyobb áramszolgáltatók, valamint a MOL egyes alállomásaiban.

Digitalizált gyógyszergyártás

A Richter gyógyszercég debreceni üzemében teljesen automatizált, integrált és hitelesített termelés- és épületfelügyeleti, egyben környezeti monitoring rendszert épített ki, amelyhez az ABB 800xA technológiáját és nemzetközi tapasztalattal rendelkező mérnökcsapatát választotta. A folyamatirányító rendszer teljes körű automatika megoldást biztosít a gyár számára, amely a termelőegységeken kívül magába foglalja a komplett épület- és energetikai felügyeletet is. 

Az említett folyamatirányító rendszert használják a Richter dorogi üzemében, a MOL tiszaújvárosi telephelyének Olefin I. üzemében, valamint egy friss megállapodás keretében a KALL Ingredients Kft. tiszapüspöki gyárában a teljes villamosenergia ellátást és gyártási folyamatot is ez szabályozza.

A figyelmébe ajánljuk:

Úton az intelligens gyártás felé

A jövő gyáraiban valószínűleg még több autonóm robotkar dolgozik majd és váltja ki a manuális munkát, de nem ez az egyetlen terület, ahol a Dolgok Internete tovább formálhatja a működést.

Startupokon keresztül fejlődik az ipari IoT

A GE Digital – a General Electric ipari IoT-vel foglalkozó részlege – idén is meghirdette a brit és európai startupokat célzó Digital Industrial Programot. A cég tavaly létrehozott digitális műhelyén keresztül szorosabb együttműködést kíván kialakítani az innovatív induló vállalkozásokkal.
Olvasson még a témában:

A jövő gyáraiban egy percre sincs leállás

A digitalizáció hatására hogyan alakulnak át a gyárak, mi lesz a munkahelyekkel és iparágakkal, lesz-e különbség az egyedi és a sorozatgyártás között? A többi között erről is beszélt Vityi Péter, az IVSZ alelnöke az M2M Zóna műsorban.

Robotinvázió a magyar gyárakban

Az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett az automatizált gépek jelenléte a hazai iparban, a Nemzetközi Robotikai Szövetség felmérése alapján pedig további bővülésre lehet számítani.