Dolgozó drónok – Megérik a pénzüket

Dolgozó drónok – Megérik a pénzüket

Dolgozó drónok – Megérik a pénzüket

gyártás

2 perc

Kiszállítás, megfigyelés, terepfelmérés, pizza-házhozszállítás – a pilóta nélküli légi járművek akár néhány éven belül forradalmi változásokat hozhatnak, amennyiben a jogalkotóknak sikerül megtalálniuk az egyensúlyt a szabályozás és a robotrepülők által elérhető lehetőségek között.

A drónok nemcsak katonai célokra használhatók: becslések szerint 2025-re akár 80 milliárd dolláros piaccá nőheti ki magát a drónhasználat az Egyesült Államokban, ráadásul előre láthatóan legalább százezer új munkahelyet teremtene a születőben lévő iparág. 

A katonai felhasználásból ismert szerkezetek nemcsak ellenséges bázisok felderítésére és likvidálására alkalmasak – hasznot húzhat belőlük számos „hétköznapi” ágazat, így az építőipar, a kereskedelem, a logisztika, a mezőgazdaság, a média, de akár a régészet vagy a sportközvetítések is – összegzi az Explico tanácsadó cég.

High-tech a magyar földeken

A felhasználásból természetesen nem maradhat ki Magyarország sem, főleg a mezőgazdaság az, ami aktívan tudná alkalmazni az új technológiát a földek felmérésére, ezzel célzottá válhat az öntözés és a permetezés. Mindez költségmegtakarítást hozhat a gazdálkodóknak, és a környezetvédelem is jobban előtérbe kerülhet. Az építőiparban hidak és épületek felmérésére is hasznosíthatóak az automata repülők.

Az Amazon és a Google már belekezdett

A nagyobb vállalatok már most kísérleteznek azzal, hogy drónokkal fejlesszék a szolgáltatásuk minőségét. Elég csak az Amazon bejelentésére gondolni, hogy a kisebb csomagokat robotrepülők segítségével szállítanák ki Amerikában. Ezzel akár 30 percre csökkenthetné a kiszállítási időt, a program éves költsége 350 millió dollár lenne.

A Google ezzel szemben a szabályozás létrehozásában veszi ki aktívan a részét. A vállalat kezdeményezte, hogy a légügyi szervek a 150 méter alatti légi irányításra vonatkozó szabályokat a cégekkel közösen alakítsák ki. 

Az Explico összegzésében arra is kitérnek, hogy a drónokra vonatkozó törvényi előírások egyelőre még eléggé hiányosak. Magyarországon jelenleg 30 nappal a röptetés előtt engedélyt kell kérni, ez a fajta megkötés pedig jelentősen akadályozza az eszközök elterjedését. A másik megoldásra váró terület az adatok és a személyiség védelme, mivel a drónokkal készült felvételek kezelésére egyelőre nincs szabályozás.