Drónpiac: folytatódhat a szárnyalás?

Drónpiac: folytatódhat a szárnyalás?

Drónpiac: folytatódhat a szárnyalás?

gyártás

2 perc

2016 tagadhatatlanul a drónok éve volt, de vajon milyen újdonságokat hozhat 2017, és milyen újabb felhasználási területek bukkanhatnak fel?

Az automata repülők piaca igen aktív volt az elmúlt évben. Az Amazon például tavaly elkezdte élesben is tesztelni a drónos csomagküldő szolgáltatását, év közben pedig megalakult az első hivatalos drónversenyző liga is. A szabályozások formálódásával, valamint a piacvezető gyártók felemelkedésével pedig külön cikkben is foglalkoztunk.

Új fejlesztésekből természetesen nincs hiány, a Local Motors például olyan megoldáson dolgozik, amelyeknél az önvezető autóban ülő sofőr (illetve gyakorlatilag utas) egy kamerával felszerelt drónt irányíthat, a szerkezet a videójeleket az autónak továbbítja.

Drónokkal pontosítaná térképeit az Apple

A drón képes felismerni és elkerülni az esetleges forgalmi dugókat, jóval azelőtt, mielőtt azok megjelennének a közösségi navigációs alkalmazásokon, mint például a Waze-en vagy a Google Maps-on.

Az árnyoldal

Ahogy minirepülők egyre általánosabbá válnak, úgy emelkedhet majd a használatukból eredő peres ügyek száma. A drónokat korábban főleg inkább a természetben, parkokban vagy tavak fölött használták, azonban a kisebb és könnyebben irányítható szerkezeteknek köszönhetően egyre gyakrabban már városok felett is repülhetnek, így betévedhetnek magánterületek fölé is.

Az Egyesült Államok repülésirányító szervezete szerint bármilyen típusú repülőgép lelövése bűncselekmény, de mit lehet például tenni, ha egy illetéktelenek valakinek fürdőszobaablaka előtt lebegteti a fullHD-s videót rögzítő drónját.

Kreatív felhasználás

Az apró repülő szerkezeteket várhatóan egyre többször fogják a vizuális szórakoztatásban is használni. Példának okáért az Intel olyan, tűzijátékra hasonlító fényshow-t tervezett, ahol a színváltós fényekkel felszerelt drónok koreografált mozgással látványos formákat rajzolnak az égboltra.

Nehéz megjósolni a jövőt, hiszen a technológia rendkívül gyorsan fejlődik. Egy dolog azonban biztosnak tűnik: a drónok egyre több helyet követelhetnek a levegőben, és erre a szabályozó hatóságoknak is minél gyorsabb ütemben fel kell készülniük.

Forrás: ReadWrite