Dübörögnek az üzleti IoT-projektek

Kapcsolódó cikkek

Dübörögnek az üzleti IoT-projektek

Dübörögnek az üzleti IoT-projektek

gyártás

3 perc

Sokan már el sem tudják képzelni életüket a különféle otthoni szórakoztatóelektronikai készülékek és a viselhető kiegészítők nélkül. A virtuális asszisztensek – például az Amazon Alexa és társai – is megkönnyíthetik a mindennapokat, hiszen segítségükkel még több eszköz csatlakoztatható egymáshoz. Ugyanakkor a különféle intelligens megoldásoknak nemcsak a négy fal között, hanem számos iparágban is nagy hasznát lehet venni.

Úgy tűnik, a vállalatok is egyre inkább tisztában vannak mindezzel, hiszen az üzleti automatizálástól kezdve a turisztikán és a logisztikán át a gyárakig és a mezőgazdaságig ma már számtalan helyen lehet találkozni különféle IoT-alapú eszközökkel és megoldásokkal.

Míg 2019-ben az IoT piaci nagyságát 465 milliárd amerikai dollárra tették, addig 2030-ra a kapcsolódó bevételek elérhetik akár a másfél billió dollárt is.

A robbanásszerű növekedés oka elsősorban a kapcsolódó szolgáltatások, szoftverek, felhőalapú megoldások és kapcsolatvezérelt alkalmazások elterjedése lesz.

Ezek az üzleti IoT költségvetésének kétharmadát (66%-át) teszik ki a következő kilenc évben. A fennmaradó egyharmad részt a hardveres megoldások adják majd, a többi között viselhető kiegészítők és szenzorok formájában.

Idetartoznak a kapcsolódó adatokat kezelő, valamint a látványt és a felhasználói felületet (user interface, UI) bemutató modulok és a nyers adatokat tömörített, kezelhető formátumokká konvertáló, felhőalapú átjárók (gateway) is.

Nem maradhat ki a sorból az ipari dolgok internete (Industrial Internet of Things, IIoT) sem. Az intelligens gyártás kulcsfontosságú ágazat lesz ezen a piacon. Az IIoT-kapcsolatok pedig várhatóan 107%-kal növekednek majd a következő öt évben, a 2020-as 17,7 milliárdról 36,8 milliárd dollárra. 

Továbbá a biztonság területe sem elhanyagolható, különösen a harmadik felek által kezelt szolgáltatások tekintetében. A Forbes becslése szerint a kapcsolódó piac nagysága 2026-ra elérheti a 270 milliárd dollárt, és a vállalatok 77%-a csatornázza majd át a megfelelő védelemre szánt költségvetését a különféle felügyelt biztonsági szolgáltatóknak.

A kapcsolódó keretrendszerek (framework) is sokat változnak majd. Az olyan nagyvállalatok, mint a Rockwell Automation és a Honeywell Automation, várhatóan mihamarabb piacra dobják majd saját IoT-platformjaikat.

Ezek szinkronizálják a különböző eszközöket, alkalmazásokat és adatforrásokat az egyes vállalatok között, egyetlen forrást biztosítva ezzel az ipari műveletek adatainak összegyűjtéséhez, összesítéséhez és biztonságos hozzáféréséhez.

Összefoglalva elmondható, hogy az IoT gazdasági szerepe globálisan is egyre inkább nyilvánvaló válik. Az előrejelzések szerint a csatlakoztatott eszközök ipara már jövőre kétszámjegyű növekedést produkál, gazdasági értéke pedig meghaladhatja az egybillió dollárt.

Forrás: