Egy évszázadnyi technológiai ugrást hozhat az Ipar 4.0

Kapcsolódó cikkek

Egy évszázadnyi technológiai ugrást hozhat az Ipar 4.0

Egy évszázadnyi technológiai ugrást hozhat az Ipar 4.0

gyártás

2 perc

A következő öt évben az eddigieknél is látványosabb technológiai fejlődés következhet be. A Quadrant Strategies kutatása szerint világszerte ötből négy (82%) vezető IT-döntéshozó (ITDM) gondolja így.

Túlnyomó többségük (87%) szerint a negyedik ipari forradalom jobban ösztönzi az emberek és a vállalkozások közötti összekapcsolódást, mint eddig bármi más a világtörténelem során.

Ugyanakkor a megkérdezett szakértőknek alig több mint a fele véli úgy, hogy az Ipar 4.0 szignifikáns hatással lenne az üzleti életre vagy a társadalmi fejlődésre. Ez talán azt sugallja, hogy az Industry 4.0 körüli általános felhajtás esetleg kissé el van túlozva, és teljesen más a helyzet, amikor konkrét hatásterületeket kell megnevezni.

Claudio Scola, a Lumen Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA) régiójának a termékmenedzsment-vezetője nem ért egyet mindezzel. Szerinte az elmúlt évtizedben tapasztalt digitális technológiai átalakulás azt bizonyította, hogy a vállalkozások számára igenis elengedhetetlen az új ipari korszak elfogadása.

A különféle szervezeteknek hatékonyan kell megszerezniük az adatokat, elemezni azokat és ezek alapján gyorsan kell cselekedniük. Ez a három lépés gyakorlatilag elengedhetetlen az innováció felgyorsításához és a fenntartható versenyelőny megszerzéséhez.

Az Ipar 4.0 főbb pillérei az egyre kiterjedtebb M2M, vagyis gépek közötti kommunikáció, a dolgok internete (IoT) és a mesterséges intelligencia (AI).

A robotika, a felhőalapú informatika, az intelligens elemzés, az additív gyártás és a kiterjesztett valóság (AR) is átalakítja a vásárlási szokásokat, az orvostudományt, a városok irányítását és a közlekedést, valamint személyre szabott ügyfélélmény nyújtását teszi lehetővé.

Ugyanakkor – mint minden ipari forradalom esetén – a szabványosítás itt is elengedhetetlen. Míg az első ipari forradalom a súlyok és a mértékek egységesítéséről szólt, addig a negyedik az alkalmazásprogramozási felületek (API), protokollok, operációs rendszerek és adatmodellek egységesítéséről – tette hozzá a szakember.

Scola szerint a negyedik ipari forradalom a szervezet digitalizálásához szükséges összes technológiai pillért magában foglalja. „Ez átalakítja mindannyiunk életmódját és munkáját” – hangsúlyozta.

A felmérés szerint a vezető IT-döntéshozók 91%-a gondolja úgy, hogy egy cég adatgyűjtési, -elemzési és cselekvési képessége határozza meg a vállalkozás jövőbeni vezető piaci szerepét. Azonban csaknem a döntéshozók 71%-a szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi infrastruktúra képes-e támogatni a felhasználók, az adatmennyiség és az alkalmazás-teljesítményhez kapcsolódó követelmények jövőbeni növekedését.

Forrás: