Egyre nagyobb az igény a beágyazott szoftverekre

Kapcsolódó cikkek

Egyre nagyobb az igény a beágyazott szoftverekre

Egyre nagyobb az igény a beágyazott szoftverekre

gyártás

2 perc

A Technavio piackutató cég tanulmánya szerint több mint 9 százalékos átlagos éves növekedés (CAGR) várható a technológia piacán.

Az elemzés egyebek közt rávilágít azokra a kihívásokra, amelyekkel a gyártóknak és magának a piacnak is szembesülnie kell, valamint bemutatja azokat a trendeket is, amelyek hozzájárulhatnak a növekedéshez.

Az általános célú számítógépekkel szemben egy beágyazott rendszer csupán néhány előre meghatározott feladatot lát el, és sokszor tartalmazhat olyan feladatspecifikus mechanikus és elektronikus alkatrészeket, melyek nem találhatók meg egy általános célú számítógépben.

Ishmeet Kaur, a vállalat vezető elemzője úgy véli, az elektronikai iparban bekövetkezett technológiai fejlődéssel párhuzamosan egyre nagyobb az igény a fejlett beágyazott szoftveres megoldásokra, ami a piaci növekedést is felgyorsítja. Az elemzők szerint az innováció mozgatórugóját a távközlési, az autóipari, a gyártási és az egyéb végfelhasználói szegmensek jelenthetik, a növekedéshez pedig leginkább az alábbiak járulhatnak hozzá:

  • a félvezetőipar nagyarányú integrációja;
  • a Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) és a gépek közti kommunikáció (Machine-to-Machine, M2M) egyre növekvő népszerűsége;
  • az intelligens otthonok és az intelligens hálózati technológia térhódítása.

Félvezetők

A félvezetőiparban a beágyazott szoftverek több mindenre is használhatók, legyen szó az integrált áramkörök kialakításáról vagy az adott eszközök különböző elektronikai alkatrészekhez – kondenzátorokhoz, tranzisztorokhoz, erősítőkhöz, oszcillátorokhoz, számítógép-memóriához és időzítőkhöz – történő csatlakoztatásáról. A telekommunikáció egyértelműen vezető szerepet tölt be ezen a területen, elég csak az okostelefonok, tabletek iránti növekvő keresletre gondolni.

IoT és M2M

Az Internet of Things lényege, hogy a csatlakoztatás révén olyan eszközök válnak az interneten keresztül irányíthatóvá, mint például a különféle háztartási berendezések vagy viselhető kiegészítők. Így gyakorlatilag bármi „okossá” tehető: az otthon, a vásárlás, a szállítás és az egészségügyi szolgáltatások is. Az M2M (Machine-to-Machine) pedig egy olyan zárt rendszer, amely rengeteg területen használható, így például az automatizálás és a műszerekkel való ellátás területén. A gépek közti kommunikáció segítségével biztonságosan, valós időben továbbíthatók az adatok.

Az M2M-megoldásokat a többi között az energiaiparban és a szállítmányozásban használják, a Dolgok Internete pedig olyan területeken népszerű, mint az autógyártás, az okosvárosok, az egészségügy, az oktatás és a kereskedelem. Mindez hozzájárul a beágyazott szoftverek iránti igény növekedéséhez, hiszen egyre többen szeretnének okostelefont, intelligens hűtőszekrényt vagy mosógépet, nem beszélve az otthon védelmét szolgáló biztonsági megoldások terjedéséről.

Intelligens otthonok

A felokosított háztartási gépeket és más elektronikus rendszereket – különösen a házon belüli biztonsági eszközöket – úgy tervezik meg, hogy az interneten keresztül képesek legyenek kommunikálni és kapcsolatba lépni a felhasználóval. Szinte az összes modern elektronikus rendszer integrált áramkörökön és beágyazott szoftvereken alapuló megoldásokat kíván. Ezek segítségével lehet ugyanis irányítani a hardverfunkciókat, elég csak a Google Home-ra, Amazon Echo-ra vagy az Apple HomePodra gondolni.

Forrás: Business Wire