Egyre több állást happolhatnak el a robotok

Kapcsolódó cikkek

Egyre több állást happolhatnak el a robotok

Egyre több állást happolhatnak el a robotok

gyártás

2 perc

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások mintegy fele automatizálttá válhat – derül ki az Oxfordi Egyetem kutatói által végzett felmérésből.

A munkaerőpiaci elvárások gyors változása miatt egyre fontosabb a „lifelong learning”, azaz az élethosszig tartó tanulás, és az ehhez szükséges készségek elsajátítása. A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint hamarosan soha nem látott mértékben lesznek fontosak azok a képességek, amelyek a szakmai tudáson felül alapvetően meghatározzák egy munkavállaló személyiségét.

Az Oxfordi Egyetem két kutatója, Carl-Benedikt Frey és Michael Osborne 2013-ban azt állította, hogy az amerikai állások csaknem fele válik automatizálttá 2038-ra. Mindeközben a Pew Kutatóközpont egyik friss felmérésének eredményei alapján a már a dolgozó amerikaiak 54 százaléka gondolja azt, hogy a gyors piaci változások lekövetéséhez kulcsfontosságú az új készségek elsajátítása.

Király Zsolt, a METU egyetemi docense szerint olyan készségekkel kell kiegészítenünk tudástárunkat, melyeket nem pótolhat egy robot. „Hamarosan korábban soha nem látott mértékben lesznek fontosak az úgynevezett ’soft skillek’, az érzelmi és társas intelligencia, valamint a vállalkozói attitűd olyan kulcselemei, mint az önálló döntéshozatal, a bizonytalanságtűrés, a kockázatvállalás, az önmenedzselés vagy az agilitás. Hosszú távon ugyanis ezek fognak megkülönböztetni minket a robotoktól” – fejtette ki a szakértő.

Automatizálható munkák itthon és a tengerentúlon

A brit Future of Skills & Lifelong Learning kutatás szerint az Egyesült Államokban a legkönnyebben automatizálható szektorok közé a szállási és élelmezési szolgáltatások, a gyártás, a szállítás és raktározás, a mezőgazdaság, a kiskereskedelem és a bányászat tartozik. Szerintük a legkevésbé az adminisztráció, az egészségügy, a szociális munka, az oktatási szolgáltatások és a menedzsment-tevékenységek vannak kitéve az automatizálás veszélyének.

A McKinsey friss kutatása szerint Magyarországon 2030-ig egymillió munkahelyre gyakorol majd érdemi hatást az automatizáció. A becslések szerint a jelenleg rendelkezésre álló technológiákkal már a magyar munkaórák 49 százaléka automatizálható lenne.