Egyre többen fektetnek az IoT-be

Egyre többen fektetnek az IoT-be

Egyre többen fektetnek az IoT-be

gyártás

2 perc

Szeptember végén a vállalatirányítási szoftverek fejlesztésével foglalkozó SAP bejelentette, hogy 2020-ig kétmilliárd eurót fektetne az IoT technológiába, vagyis a Dolgok Internetébe.

Azt, hogy a technológia ezen ága mekkora lehetőségeket rejt magában, jól mutatja, hogy 2020-ra várhatóan 21 milliárd eszköz csatlakozik majd az internetre az idei 6 milliárdhoz képest a Gartner elemzései alapján. 

Az SAP ilyen irányú törekvéseit jól illusztrálja az olasz állami vasút, a Trenitalia példája is. A több tízezer szerelvénnyel rendelkező vasúttársaság a berendezéseit, járműveit szenzorokkal látta el, és az innen származó adattömeget a SAP HANA adatbázis segítségével dolgozza fel. Így lehetővé válik egyebek közt a prediktív karbantartás is, vagyis azt megelőzően tudják javítani az adott járművet, mielőtt az zavart okozna a szolgáltatásban és a menetrendben. A naponta kétmillió utast szállító társaság becslése szerint ez az innováció éves szinten körülbelül 100 millió eurónyi megtakarítást jelent számukra.

További fejlemény, hogy az elmúlt hetekben jött létre a megállapodás a SAP és a Bosch között, aminek keretében közösen az utolsó csavarhúzótól kezdve egészen a teljes autókig mindenféle eszközt az internethez csatlakoztató alkalmazást fejlesztenek majd. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a Bosch alkalmazottak valós időben férhetnek hozzá a cég adatbázisához.

„Miközben az üzleti és közszféra eddig soha nem látott információmennyiséghez férhet hozzá, ezek kezelése nehézséget okoz a vállalatok számára” – mondta Tanja Rueckert, az SAP vezérigazgatója. A cég a kétmilliárdos befektetés egy részét olyan kisebb cégek megvásárlására fordítja, amelyek szintén illeszkednek az IoT-portfóliójukba, és segítik a terjeszkedés gyorsaságát és az innovatív információk áramlását. Hetekkel ezelőtt éppen ehhez hasonló mérlegelés alapján vásárolták fel az olasz Plat.One-t és a norvég Fedem Technologiest is, mindkét cég a vállalat IoT-fejlesztő munkájába lép be.

A startup szféra szereplőivel vagy a kisebb vállalatokkal való partnerség mellett az óriáscég más nagy telekommunikációs, illetve hardvergyártó társaságokkal is folyamatos kapcsolatban áll. Bár az átlagos fogyasztó számára az ilyen megegyezések nem mindig láthatóak, mégis fontos előjelei lehetnek a küszöbön álló változásnak, amelyet az IoT észrevétlenül hoz el mindannyiunk életébe.

Forrás: Yahoo News