Bosch: velünk kerek a világ!

Kapcsolódó cikkek

Bosch: velünk kerek a világ!

Bosch: velünk kerek a világ!

gyártás

4 perc

A hálózatba kapcsolt eszközök többek puszta technológiánál, az életünk részei. Otthonainkat intelligenssé, városainkat élhetőbbé, fenntarthatóvá, az iparágakat pedig együttműködővé teszik. Egyszerűen. Hálózatba kapcsolva.

A Bosch az élet minden területén a digitális világ sikerén dolgozik.

Gondoskodik rólunk az otthonunk

Az okosotthon a legnépszerűbb kifejezés, amelyet a dolgok internetéhez (Internet of Things, IoT) szoktak társítani. A lakás hálózatba kapcsolt eszközei igazi csapatmunkában kommunikálnak egymással. A cél a teljes kényelem, a tökéletes biztonság, az energiahatékonyság.

Amikor megszólal a hálószobában az ébresztő, a konyhában főni kezd a kávé és diszkréten felkapcsolódnak a lámpák. A fürdőszoba már meleg és a kád megtelik a kívánt hőfokú vízzel. Közben halkan szól a kedvenc zenénk. A készülődés után, ha a rendszer érzékeli, hogy mindenki elment otthonról, automatikusan kikapcsolja azokat a berendezéseket, amelyekre nincs szükség. A munkából hazafelé tartva már az autóból, okostelefonról elindíthatjuk a fűtést, hogy mire újra együtt a család, kellemes meleg fogadja a hazaérkezőket. Mindez a dolgok internetének a jegyében történik, a Bosch által részben Magyarországon gyártott szenzorok, mozgásérzékelők, kamerák és alkalmazások segítségével, amelyek összhangba hozzák a működésüket az életünkkel.

A technika nemcsak kiszolgál, hanem védelmez is. A 360 fokos bel- és kültéri figyelőkamerákkal például bármikor távolról is körülnézhetünk otthonunkban, a rendszer pedig azonnal jelez, ha bármilyen változást tapasztal a megszokotthoz képest. A Bosch által fejlesztett és gyártott eszközök ráadásul jól is néznek ki, így azok a lakások díszei lehetnek.

A Bosch okosotthon megoldásai energiát takarítanak meg. Legyen szó fűtésről, hűtésről, szellőzésről vagy világításról, az otthoni technológiák intelligens összekapcsolásával értékes energiát spórolhatunk.

Megváltoztatják életünket az okosautók

A vállalat mobilitási megoldásai az összehangolt és zökkenőmentes közlekedést szolgálják. Az önjáró autók nemcsak biztonságosabb közlekedést tesznek lehetővé, hanem alapjaiban változtatják meg az utasok életét. Az eddigi fáradtságos és koncentrációt igénylő vezetés helyett a sofőr és utasai dolgozhatnak okoseszközeiken, beszélgethetnek, zenét hallgathatnak, vagy pihenhetnek. Az okosautó pedig a napi program ismeretében akár önállóan összeállíthatja az útitervet és meghatározhatja a legrövidebb, leggyorsabb, vagy éppen leggazdaságosabb utat. Ráadásul új résztvevőkkel bővülhet a közlekedés, hiszen az idősebbek és a mozgáskorlátozottak is egyszerűbben a volán mögé ülhetnek majd.

A Bosch hálózatba kapcsolt mobilitása a járműben kezdődik. Az alkatrészek és alrendszerek komplett vezetői asszisztenciává, információs- és szórakoztatórendszerekké válnak.Harmóniában a várossal

A Bosch fenntartható, pezsgő és vonzó helyekké varázsolja a jövő városait. A hálózatba kapcsolt városok interaktív közösségek is egyben, ahol a mindennapi élet egyszerű és hatékony, az emberek pedig harmóniában élnek egymással és városukkal. Hogyan? Például az infrastruktúrával közvetlenül kommunikálva a rendszer közvetlenül a szabad parkolóhelyekre irányítja a járművezetőket. A töltőalkalmazások segítenek abban, hogy az elektromos járművek vezetői könnyedén elérhessék a nyilvános töltési pontokat.

A tömegközlekedést is segíti az okosváros. A felhasználó egy okostelefonos alkalmazás segítségével, valós idejű adatok alapján eldöntheti, hogy milyen járművet választ, mert pontosan látja, hogy mivel éri el célját leggyorsabban. Ez a kulcsa a forgalmi torlódások csökkentésének, és e technológiák együttes alkalmazása révén sokkal nagyobb hangsúlyt kap a biztonság is.

Gépek gyártanak gépeket

A digitalizáció forradalmasítja a járműveket, az otthonokat, a városokat, a közlekedést. Ugyanezt teszi az Ipar 4.0 a gyárakban, a mezőgazdaságban vagy a kereskedelemben. Itt már nagyban játszanak. Az új technológia, melyet a dolgok ipari internetének (IoT) is neveznek hatalmas lökést ad a gépipari mérnökök munkájának. Az IoT mögötti filozófia, hogy az intelligens gépek pontosabbak és következetesebbek az adatokon keresztül történő kommunikációban.

A IoT kiváló minőségbiztosítási és fenntarthatósági potenciállal rendelkezik. Az áruk nyomon követésére irányuló alkalmazások, a beszállítók és a kiskereskedők közötti leltárral kapcsolatos valós idejű információcsere és az automatizált szállítás növeli az ellátási lánc hatékonyságát. A Bosch Ipar 4.0 szoftvermegoldásai összekapcsolják egymással az értékáram összes elemét, folyamatát és az abban érintett embereket. A cél a teljes kapcsolódás és a tökéletes átláthatóság megteremtése.

A vállalat széles körű szolgáltatásokat és tanácsadást kínál az Ipar 4.0 területén, beleértve az új üzleti modellek tesztelésére vonatkozó projekteket. A gépeket és a teljes gyártósort hálózatba kapcsolják a rugalmas termelés érdekében.

A Bosch jelenleg több mint 100 kísérleti projektben vesz részt az Ipar 4.0 számára. Világszerte 260-nál is több termelőüzemmel együttműködve, széles körű szaktudást kínál a mobilitástól a gyártáson át egészen az energiaellátásig.Mi hajtja a dolgok internetét?

A hálózatba kapcsolás elképzelhetetlen lenne a felhő nélkül, hiszen ez tárolja, rendszerezi és elemzi az adatokat, így nem csupán a kapcsolódást teszi lehetővé, hanem valós idejű információkkal is szolgál. A mód, ahogy a dolgok internete átalakítja a világot, nagyszerű lehetőségeket kínál a gyártás, a mobilitás, az energiaszektor és még sok más terület számára. A Bosch szoftvermegoldásai segítik a vállalkozásokat, hogy továbbfejleszthessék üzleti tevékenységüket, miközben bevételi lehetőségeket nyitnak, és új termékeket keltenek életre.