Éles bevetésen az együttműködő robotok

Kapcsolódó cikkek

Éles bevetésen az együttműködő robotok

Éles bevetésen az együttműködő robotok

gyártás

2 perc

Sok vállalat nyitott az automatizációra és a robotikára, azonban a legtöbb esetben csak a gyártási folyamatokra fókuszálnak.

Az anyagmozgatást és a belső szállítást még mindig sok esetben emberek végzik, akik így értékes időt töltenek azzal, hogy kocsikat A-ból B-be juttassanak el. Az együttműködő robotokkal ezeket a feladatokat könnyedén, eredményesen és költséghatékony módon lehet automatizálni.  

A Mobile Industrial Robots (MiR) robotjai nyitott felülettel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy testre szabott modulokat lehet rájuk szerelni, bármit, amit az adott feladat megkövetel. Íme, néhány példa, hogy mire is használható egy ilyen gépezet.

Robotok a polcok között

A polcegységek dolga az, hogy félkész vagy késztermékeket szállítsanak a gyártósorok között, a gyártósor és a raktár között, valamint a raktáron belül. A polcegységeket általában félautomata megoldással használják, melynek során a munkatárs a robot interfésze vagy egy telepített gomb segítségével magához hívja a robotot, rápakolja a termékeket, és egy gombnyomással útjára küldi azt.

A polcegységet emelő funkcióval is lehet használni, így az automata berendezés önálló kerekes polcokat is képes felvenni, majd letenni.

Egy polcegységgel ellátott MiR200 sebészeti eszközöket szállít a gyártóterületről a raktárba a chicagói Argon Medical-nél.

Szalagmunka és szállítás

A mobil robotokat szállítószalag modulokkal is el lehet látni, így azok rögzített gyártósorok között is képesek termékeket szállítani. Ezek legtöbbször teljesen automatizált folyamatok, ahol a Mir gépei a tételeket a gyártósorok között mozgatják, vagy a gyártósorról a kiszállításhoz viszik őket.

A dán Kamstrup-nál a MiR100 teljesen automatizálva működik. A robot egy robotcellánál felveszi a félkész termékeket, és egy futószalag segítségével elszállítja azokat a gyártósorhoz.

Az együttműködő robot jelenti az igazítható láncszemet a hagyományos szállítószalagok és a modern megoldások között, aminek köszönhetően a vállalatok hatékonyabbá válhatnak, mivel rugalmasabban képesek termékeiket szállítani a különböző gyártósorok között.

A cikket hamarosan folytatjuk.