Elkerülhetetlen a gyártás digitalizációja

Kapcsolódó cikkek

Elkerülhetetlen a gyártás digitalizációja

Elkerülhetetlen a gyártás digitalizációja

gyártás

2 perc

Az iparágak közül a gyártásban fordították tavaly a legnagyobb összeget a különböző gépek hálózatba kapcsolására. Tibor Dávid, a Masterplast ügyvezetője jól ismeri az IoT-fejlesztések jelentőségét, a gazdaságos működésben játszott szerepét. Tapasztalatai szerint a cégek, amelyek nem keresik a legújabb megoldásokat, nem maradhatnak versenyben. Ezt a trendet követve újította meg idén az EY Magyarország Az Év Üzletembere díjukat.

Míg a közművek digitalizálására 69 milliárd dollárt, vagy éppen a szállítás digitális fejlesztésére 78 milliárdot költöttek a tavalyi év során, addig a gyártással foglalkozó cégek 178 milliárd dollárt fordítottak IoT-alapú fejlesztésekre világszerte – összegezte az IDC üzleti elemző vállalat.

A terület térnyerése nem csoda: már számottevő arányban végzik robotokkal a legtöbb folyamatot, amelyek ezáltal precízebb, gyorsabb és költséghatékonyabb gyártótevékenységet jelentenek, vagyis az üzleti teljesítmény kimutathatóan nő a digitalizáció fokának növekedésével. Ha pedig ezek a gépeket tovább fejlesztik, illetve újak lépnek a rendszerbe, az üzleti teljesítmény is nagyot nőhet.

A jövő okosgyára az internetre csatlakozik

Az építőipari szigetelőanyagokat gyártó és forgalmazó Masterplast az elmúlt időszakban Szabadkán található üvegszövetgyárában hajtotta végre a legfontosabb korszerűsítést. Csak úgy, mint a legtöbb régiós üzem, a szabadkai telephely is munkaerőhiánnyal küzd, ezért a további bővítéshez automatizáció szükséges, amely legkorábban 2018-ban fejeződik be. 

Tibor Dávid, a cég ügyvezetője szerint hosszú távon a digitalizáció elkerülhetetlen a gyártással foglalkozó vállalatok számára: „A régióban a gyártástechnológia fejlesztése és a digitális rendszerek bevezetése jelenthet megoldást a munkaerőhiányra, azzal együtt, hogy természetesen fontos szempont a jelenlegi munkatársak megtartása is” – mondta a szakember. Annak ellenére, hogy a gyártás tőkeigényes és viszonylag magas belépési korláttal rendelkező piac, a cégvezető nem látja lehetetlennek, hogy új belépők sikerrel járjanak.

Az innovatív vállalkozókat díjazzák

Idén tizennegyedik alkalommal adja át az Ernst & Young a megújult formában indított EY Az Év Üzletembere díjat, mely nem csupán egy elismerés, hanem egy átfogó, hosszú távú program. A bírálóbizottság a modern, ezredforduló utáni piaci tendenciák figyelembevételével hozta létre az új kategóriarendszert, melynek egyik pillére az Újgenerációs gyártástechnológiák különdíj.

Az elismerés azoknak a vállalkozóknak szól, akik élen járnak a korszerű információs, kommunikációs, gyártástechnológiai vagy logisztikai megoldások integrálásában, mely gyakorlatilag a gyártási folyamatok digitalizálását, robottechnológiák alkalmazását és automatizálást jelenti.

„Az új kategóriák bevezetése számos lehetőséget rejt magában, a cégek tevékenységük alapján sokkal jobban szegmentálhatók. Számtalan rejtett értékre, vállalati megoldásra derül fény, és ami a legfontosabb: az egyes kategóriákban egymással összemérhető társaságok versenyeznek” – véli Tibor Dávid.

A 2007-es díjazott idén a Független Bírálóbizottságnak is tagja. Az EY Az Év Üzletembere díj és a négy különdíj nyerteseit november 30-án hirdetik ki.