Elkerülhetetlen a gyártás digitalizációja Aki lemarad, kimarad: a cégek, amelyek nem keresik a legújabb megoldásokat, nem maradhatnak versenyben. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3309/articles/20171124143957/gyartas-digitalizacio.jpg

Elkerülhetetlen a gyártás digitalizációja

2017. november 26. 20:40
2'
Az iparágak közül a gyártásban fordították tavaly a legnagyobb összeget a különböző gépek hálózatba kapcsolására. Tibor Dávid, a Masterplast ügyvezetője jól ismeri az IoT-fejlesztések jelentőségét, a gazdaságos működésben játszott szerepét. Tapasztalatai szerint a cégek, amelyek nem keresik a legújabb megoldásokat, nem maradhatnak versenyben. Ezt a trendet követve újította meg idén az EY Magyarország Az Év Üzletembere díjukat.

Míg a közművek digitalizálására 69 milliárd dollárt, vagy éppen a szállítás digitális fejlesztésére 78 milliárdot költöttek a tavalyi év során, addig a gyártással foglalkozó cégek 178 milliárd dollárt fordítottak IoT-alapú fejlesztésekre világszerte – összegezte az IDC üzleti elemző vállalat.

A terület térnyerése nem csoda: már számottevő arányban végzik robotokkal a legtöbb folyamatot, amelyek ezáltal precízebb, gyorsabb és költséghatékonyabb gyártótevékenységet jelentenek, vagyis az üzleti teljesítmény kimutathatóan nő a digitalizáció fokának növekedésével. Ha pedig ezek a gépeket tovább fejlesztik, illetve újak lépnek a rendszerbe, az üzleti teljesítmény is nagyot nőhet.

A jövő okosgyára az internetre csatlakozik

Az építőipari szigetelőanyagokat gyártó és forgalmazó Masterplast az elmúlt időszakban Szabadkán található üvegszövetgyárában hajtotta végre a legfontosabb korszerűsítést. Csak úgy, mint a legtöbb régiós üzem, a szabadkai telephely is munkaerőhiánnyal küzd, ezért a további bővítéshez automatizáció szükséges, amely legkorábban 2018-ban fejeződik be. 

Tibor Dávid, a cég ügyvezetője szerint hosszú távon a digitalizáció elkerülhetetlen a gyártással foglalkozó vállalatok számára: „A régióban a gyártástechnológia fejlesztése és a digitális rendszerek bevezetése jelenthet megoldást a munkaerőhiányra, azzal együtt, hogy természetesen fontos szempont a jelenlegi munkatársak megtartása is” – mondta a szakember. Annak ellenére, hogy a gyártás tőkeigényes és viszonylag magas belépési korláttal rendelkező piac, a cégvezető nem látja lehetetlennek, hogy új belépők sikerrel járjanak.

Az innovatív vállalkozókat díjazzák

Idén tizennegyedik alkalommal adja át az Ernst & Young a megújult formában indított EY Az Év Üzletembere díjat, mely nem csupán egy elismerés, hanem egy átfogó, hosszú távú program. A bírálóbizottság a modern, ezredforduló utáni piaci tendenciák figyelembevételével hozta létre az új kategóriarendszert, melynek egyik pillére az Újgenerációs gyártástechnológiák különdíj.

Az elismerés azoknak a vállalkozóknak szól, akik élen járnak a korszerű információs, kommunikációs, gyártástechnológiai vagy logisztikai megoldások integrálásában, mely gyakorlatilag a gyártási folyamatok digitalizálását, robottechnológiák alkalmazását és automatizálást jelenti.

„Az új kategóriák bevezetése számos lehetőséget rejt magában, a cégek tevékenységük alapján sokkal jobban szegmentálhatók. Számtalan rejtett értékre, vállalati megoldásra derül fény, és ami a legfontosabb: az egyes kategóriákban egymással összemérhető társaságok versenyeznek” – véli Tibor Dávid.

A 2007-es díjazott idén a Független Bírálóbizottságnak is tagja. Az EY Az Év Üzletembere díj és a négy különdíj nyerteseit november 30-án hirdetik ki.

A figyelmébe ajánljuk:

Digitalizáció a hazai iparban

Az ABB Ability nyitott rendszerével a különféle ipari cégek is kihasználhatják az ipari adatok elemzésének előnyeit, optimalizálhatják működésüket, valamint növelhetik termelékenységüket.

Szenzorok és okosgépek a gyárakban

Az ABB kismegszakítókat gyártó heidelbergi üzemében már megtekinthető, hogyan néz ki a jövő gyára, ha a cég Ability megoldásaival van felszerelve, és ezzel hogyan válnak a „dolgok” gyorsabbá és hatékonyabbá.

Jól kezdett a Modern Gyárak Éjszakája

Múlt pénteken a széles nyilvánosság előtt is kinyitották kapuikat az ország legmodernebb gyárai. A tervezett látogatói összlétszám szinte maximálisan teljesült is, hiszen több mint 2000 ember volt kíváncsi arra, hogyan működik egy okosüzem.
Olvasson még a témában:

A jövő gyáraiban egy percre sincs leállás

A digitalizáció hatására hogyan alakulnak át a gyárak, mi lesz a munkahelyekkel és iparágakkal, lesz-e különbség az egyedi és a sorozatgyártás között? A többi között erről is beszélt Vityi Péter, az IVSZ alelnöke az M2M Zóna műsorban.

Robotinvázió a magyar gyárakban

Az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett az automatizált gépek jelenléte a hazai iparban, a Nemzetközi Robotikai Szövetség felmérése alapján pedig további bővülésre lehet számítani.