Erkölcsi dilemmák a robotok korában

Erkölcsi dilemmák a robotok korában

Erkölcsi dilemmák a robotok korában

gyártás

2 perc

Egyes elképzelések szerint előfordulhat, hogy a mesterséges intelligencia a távoli jövőben akár intelligensebb lehet az embernél. Egyelőre csak futurisztikus kérdés, de érdemes körüljárni, hogy miként férhet meg békésen egymás mellett az emberiség és a robotok.

Íme, néhány fontos kérdés, melyek egyre inkább előtérbe kerülhetnek a mesterséges intelligencia korában.

Lehetnek-e empatikusak a gépek?

Ki lesz a robotok erkölcstanára?

Sokak szerint ez nem programozható, hiszen az emberek esetén veleszületett képességről van szó. A távolabbi jövőben azonban könnyen megeshet, hogy a robotoknak emberi életeket érintő döntéseket is kell hozniuk. Nagy kérdés, hogy képesek lesznek-e megfelelően gondolkozni például olyan esetben, ha valakit meg kell próbálniuk újraéleszteni, vagy ha egy problémás szülésnél el kell dönteniük, hogy a gyermek vagy az anya életét mentsék-e meg. Egyesek szerint mindez nem programozható, a gépek empatikus képessége, jelleme soha nem lesz olyan, mint egy emberé.

Milyen lesz a gépek erkölcsi ítélőképessége?

Mi történik akkor, ha egy robotnak kell(ene) a mentőket hívnia, szükség esetén képes lesz-e kockáztatni a saját „életét”, ha azzal megmenthet másokat? A gép fel tudja-e egyáltalán mérni, hogy maga is veszélybe kerül, vagy sem azáltal, hogy másokon segít? Sokan még azzal sem bíznának meg egy robotot, hogy a gyermekükre vigyázzon, hiszen abban sem biztosak, hogy egy mesterséges intelligenciával rendelkező „valami” egyáltalán meg tudja-e különböztetni a játékollót a valóditól.

Felmérhetőek-e a veszélyek és a kockázatok?

Az emberek többnyire képesek autóvezetéskor vagy egy zsúfolt parkolóházban is reálisan felmérni az esetleges kockázatokat, és vállalják a közlekedés szereplőjeként a felelősséget. Egy gépbe viszont nem lehet beprogramozni végtelen számú veszélyes helyzetet, az pedig szintén fogós kérdés, hogy a robotsofőr képes-e improvizálni az előre nem látható szituációkban is. 

Milyen jogaik lennének a gépeknek?

Ha a robotok képesek lennének – a maguk szintjén – gondolkozni, akkor bizonyos szempontokból az embereknek kijáró bánásmód illetné meg őket is, nekik is járna a szeretet és a törődés. Az már filozófiai kérdés, hogy vajon mi, emberek honnan eredeztetjük az alapvető személyiségi jogainkat, melyeket elvárjuk, hogy mások tiszteletben tartsanak, és vajon a gondolatokkal és érzésekkel rendelkező gépek, nem fogják-e majd ők is ugyanezt elvárni tőlünk – vetette fel az újabb elgondolkodtató témapontot összefoglalójában a VentureBeat.