Ezek lehetnek a jövő év tech-trendjei a CES-en

Ezek lehetnek a jövő év tech-trendjei a CES-en

Ezek lehetnek a jövő év tech-trendjei a CES-en

gyártás

2 perc

Önvezető autók, mesterséges intelligencia és virtuális valóság uralják majd a januári legnagyobb technológiai show-t, a CES-t. Az InnoTrade program keretében ráadásul három magyar startup is bemutatkozhat Las Vegas-ban.

Jövő év elején ismét Las Vegas-ra szegeződik majd a technológia iránt érdeklődő szakemberek és nagyközönség figyelme. Ötvenedik alkalommal rendezik meg ugyanis a hagyományosan a legfrissebb tech újításokat felvonultató Consumer Electronics Show-t. A seregszemlén 600 startup – az InnoTrade programnak köszönhetően köztük három magyar vállalkozás is – bemutatkozhat.

Prágában találkozik a régió tech-szektorának krémje

A puszta számok is jelzik, hogy miért a CES az év legfontosabb technológiai eseménye: a szervezők több mint 3800 kiállítót és 165 ezer elemzőt, iparági szakembert, befektetőt, illetve újságírót várnak január 5-8 között Las Vegas-ba. A több mint 220 ezer négyzetméternyi kiállítási területen megrendezett tech show-n rengeteg nagyvállalat és startup mutatja be legújabb fejlesztéseit.

Számos, a technológia jelenét és jövőjét meghatározó multinacionális óriáscég képviselői szintén jellemzően a CES-en rántják le a leplet az év meghatározó trendjeiről, egyebek közt a Ford, a Nissan, az NVIDIA, vagy az Under Armour vezérigazgatói is vitaindító előadást tartanak. 

Az amerikaiak önvezető autóra váltanának

Az önvezető járművek területe robbanásszerűen fejlődik, így a téma a Las Vegasban is központi helyet foglal el. Az eseményen a világ legnagyobb autógyárai is részt vesznek, az önvezető technológia külön, több ezer négyzetméteres kiállítóteret kap. Itt olyan cégek mutatják majd be legfrissebb innovációikat, mint a General Motors vagy a Tesla egyik legfőbb kihívójának számító Faraday Future.

A téma fontosságát az is jelzi, hogy a szervező CTA (Amerikai Fogyasztói Technológiai Szövetség) a közelmúltban reprezentatív kutatást végzett az amerikai autótulajdonosok körében. Ennek eredménye azt mutatja, hogy az autóvezetők közel kétharmada lecserélné járművét önvezető gépkocsira. A felmérésben résztvevők leginkább a balesetek számának – és ezzel a biztosítási díjak – drasztikus csökkenését, illetve a testi fogyatékkal élők mobilitási lehetőségeinek kiszélesítését várják a technológia elterjedéséről.  

Három magyar startup is bemutatkozhat

Ebben a pezsgő nemzetközi környezetben a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) InnoTrade programja keretében három magyar korai fázisú vállalkozás is bemutatkozhat. A seregszemlén idén rekordszámú, összesen 600 startup állít majd ki a világ minden tájáról. A CES az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektet az innovatív kezdő cégekre, a színvonalat jól mutatja, hogy a rendezvényen résztvevő startupok 2012 óta összesen 1 milliárd dollárnyi befektetést gyűjtöttek össze. 

Óriási lehetőség ez tehát a magyar cégeknek is a nemzetközi tapasztalatszerzése, illetve üzleti kapcsolatépítésre. Idén januárban szintén a kereskedőház jóvoltából vett részt a magyar Brewie a Las Vegas-i óriásrendezvényen, ahol összesen közel 15 millió forint (50.000 dollár) értékben kötöttek előértékesítési megállapodásokat automata házi sörfőző készülékükre.

A hazai startupok november 25-ig az Innotrade oldalán keresztül jelentkezhetnek. A szakmai zsűri által kiválasztott három résztvevő cég számára a program a belépőjegyet és a kiállítási helyet biztosítja.

A CES-en az említett főbb témák mellett a sporttechnológia, illetve a videojátékok kapnak még kiemelt figyelmet.