Ezért nem szabad félni a robotoktól

Ezért nem szabad félni a robotoktól

Ezért nem szabad félni a robotoktól

gyártás

2 perc

A Google vezető közgazdásza szerint a legtöbben ma még messze alulértékelik azokat az előnyöket, amelyeket egyes folyamatok automatikussá tétele, illetve a robotok alkalmazása jelent.

Hal Varian a Churchill Club nevű fórumon szólalt fel február végén San Franciscóban olyan neves előadókkal együtt, mint például Paul Thomas, az Intel vezető közgazdásza és Jaana Remes, a McKinsey Global Institute partnere. A szakértő többször is megemlítette, hogy a termelékenység növekedése az, ami valódi lökést ad a gazdasági fejlődésnek világszerte, de ezt a legtöbben nem mérik fel helyesen.

Szívesen lecserélné egy robotra a főnökét? >>A vezető közgazdász úgy véli, hogy a GDP – a bruttó hazai össztermék – amelyet a legtöbben a globális gazdasági növekedés igazi mércéjének tekintenek, például nem megfelelően veszi figyelembe a robotokat és az általuk elkönyvelhető költségcsökkentést.

A robotok első hulláma már elérte a legtöbb háztartást, gondoljunk pusztán az intelligens mosógépekre, a vákuumos tisztító- és mosogatógépekre vagy a fűnyírókra – sorolta a szakértő. Ezeknek az előnyeit valamennyi otthonban lehet érezni, a termelékenység javulása azonban nem jelenik meg a GDP-ben, ez ugyanis nem egy tipikus pénztermelő szektor – tette hozzá.

A globális gazdasági növekedés kulcsa szerinte az az időmegtakarítás, amelyet a folyamatok automatikussá tétele jelent. „A legnagyobb ellentmondás az, hogy a legtöbben kevesebbet szeretnének dolgozni, viszont azt is szeretnék, ha több munkahely lenne. Azok a vélemények, melyek szerint a robotok elveszik a munkát az emberektől, erősen el vannak túlozva. Az, hogy egyre több helyen alkalmaznak mechanikus kisegítőket, nem csökkentette az álláshelyek számát, ugyanakkor az elvégzendő munka mennyisége visszaesett. Az emberek ugyanis egyszerűen csak átadták a kellemetlenebb feladatokat robot kollégáiknak” – fejtette ki egyes szakértők által erősen vitatott álláspontját Hal Varian.

A Google a jövőben is szeretne élen járó szerepet betölteni abban, hogy minél több folyamat automatikussá váljon, amely erőteljes lökést adhat majd a globális gazdasági növekedésnek. Oxfordi kutatók ezzel párhuzamosan arra számítanak, hogy a következő 20 évben a munkahelyek 45 százalékát részben vagy teljesen automatizálják az Egyesült Államokban. A valóság tehát valahol a kettő között lehet, a legtöbb szakértő szerint meg kell találni az arany középutat.

A robotok is betörnek a munkaerőpiacra >>A robotok valószínűleg elveszik majd a munkalehetőséget az emberektől, míg ezzel egy időben új állásokat is teremtenek. Elég csupán arra gondolni, hogy a jövőben valakinek meg is kell építenie azokat a robotokat, amelyek aztán az új termékeket legyártják. Az emberek megnövekedett szabadideje pedig várhatóan új szolgáltatások megjelenését vonja maga után, illetve több alkalmazottra lesz szükség ahhoz, hogy a kikapcsolódásra vágyók igényeit kielégítsék.

Varian úgy gondolja, hogy az automatizálással kapcsolatos ellenérzéseket a legjobban a lakosság edukációjával, vagyis a lehetséges előnyök részletezésével, megismertetésével lehet letörni. A közgazdász példaként említette azokat a kínai, afrikai és indiai földművelőket, akiknek a tehetsége és tudása tíz évvel ezelőtt még kárba veszett volna, ma azonban már nekik is van internet-hozzáférésük. A szakértő a felszólalásában kiemelte még azokat a Khan Akadémia nonprofit szervezet által közzétett videókat, amelyek a fejlődő országok gyermekeit tanítják a folyamatok automatikussá tétele és a technológiai fejlődés fontosságára.

Forrás: Business Insider