Felfokozott várakozások: még mindig évekre vagyunk az 5G-től

Felfokozott várakozások: még mindig évekre vagyunk az 5G-től

Felfokozott várakozások: még mindig évekre vagyunk az 5G-től

gyártás

3 perc

A telekommunikációs szolgáltatók és a különböző technológiai vállalatok már régóta beszélnek a mobilhálózatok ötödik generációjáról és annak mindent átformáló hatásáról. De mit lehet tudni ténylegesen a jövőbeli szabványról?

Nem meglepő fejlemény, hogy a különböző techcégek sem igazán tudják, miként kell az 5G-vel szembeni elvárásokat reális szinten tartani, vagy szándékosan meg sem próbálják ezt. Így az elmúlt hónapokban a különböző konferenciákon, szakkiállításokon már szinte mindent ígérgettek az 5G-ről: milliószámra teremt majd új munkahelyeket, elképesztő mennyiségű bevételt generál, sőt egyes szakértők szerint akkora változást hozhat, mint annak idején az elektromosság bevezetése.

Már januárban is a legnagyobb technológiai újításokat seregszemlére állító, Las Vegas-i CES-en a kiállítótér jelentős része foglalkozott az 5G-vel, a március elején megrendezett Mobile World Congressen pedig egyenesen a legtöbbet emlegetett kifejezés volt – írta a TechCrunch technológiai portál.

Mire számíthatunk?

Az biztos, hogy a mobilkommunikációs hálózatok következő generációja meg fog érkezni, gyorsabb és olcsóbb lesz, valamint többféle eszköz használhatja majd. Ezek fejlesztői megvalósítása azonban még jócskán várat magára. A legoptimistább elképzelés szerint 2020-ra elkezdődhet a szélesebb körű kiépítés, de hozzá kell tenni, hogy egyelőre még pontosan definiálni sem lehet az 5G-t.

Most még több különböző fejlesztőcég is verseng egymással, hogy kialakítsa azt a kommunikációs hálózatot, amelyet majd a 4G utódjának lehet nevezni, de még ezek is csak vagy ötlet szintjén állnak, vagy legfeljebb kutatási próbaverziókként léteznek.

Dean Bubley, a Disruptive Analytics független technológiai elemzőcég alapítója szerint „mindenki túlságosan beleélte magát a sci-fibe illő repülő robotok és az egy ezredmásodperces reakcióidő ígéretébe, közben pedig mintha elfelejtettek volna a technológia igazán fontos kérdéseivel foglalkozni”.

Szoros verseny az eszközpiacon

Az Intel még januárban, a CES-en mutatott be egy 5G-képes modemet, az MWC-n pedig az Ericssonnal kötött 5G-együttműködésükről számoltak be a cég képviselői. Ugyancsak Barcelonában a vállalat bemutatott egy prototípus szintjén álló 5G-hálózatot, melyhez VR-headsetek (virtuális valóság szemüvegek) vagy akár egy autó is csatlakozni tudott. Terveik szerint további gyártókkal való együttműködések segítségével „népesítenék” be a hálózatot különböző ipari megoldásokkal, logisztikai fejlesztésekkel vagy épp VR-élményekkel.

A szomszéd standnál a ZTE egy olyan „gigatelefont” mutatott be, mely a különböző szolgáltatói hullámhosszok összevonásának segítségével akár 1 gigabit/másodperces letöltési sebességet is képes elérni. Ez különösen azért is érdekes, mert még senki sem beszélt arról, hogy az 5G szupersebességeit különböző szolgáltatók hálózatainak felhasználásának segítségével lehet majd elérni. Így hiába próbálnak az okostelefongyártók „rásegíteni” az átmeneti készülékek fejlesztésével, jelen esetben csak tovább növelik a zavart azzal kapcsolatban, hogy mi is tulajdonképpen ez az 5G.

A Qualcomm marketingigazgatója félig viccelődve megjegyezte: „ahogy az emberek beszélnek róla, az alapján kicsit úgy hangzik, mintha a világ összes problémáját képes lenne megoldani a következő generációs hálózat”.

Ez a kijelentés nem is meglepő annak fényében, hogy nemrég nyilvánosságra került egy, a chipgyártó által megrendelt piackutatás az 5G lehetséges hatásairól. Eszerint 2035-re a fejlesztés összesen 12,3 billió dollár jövedelmet generál majd (ez több mint amennyit az Egyesült Államok fogyasztói 2016-ban költöttek). A prognózis szerint az iparág összességében akár a teljes indiai gazdaság méretével is vetekedhet, ráadásul 2020 és 2035 között akár 22 millió munkahelyet is létrehozhat.

A cikket hamarosan folytatjuk.