Felforgatja a világot az 5G Az ötödik generációs hálózatok hihetetlenül gyors piaci terjeszkedése a kapcsolódó üzletágak számára is kereskedelmi értéknövekedést okoz majd. A Huawei hagyományos, éves kamionos roadshow-ján vázolta fel az 5G-vel kapcsolatos új információkat. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2932/articles/20170627203412/huawei-5g.jpg

Felforgatja a világot az 5G

2017. június 28. 13:45
3'
Az ötödik generációs hálózatok hihetetlenül gyors piaci terjeszkedése a kapcsolódó üzletágak számára is kereskedelmi értéknövekedést okoz majd. A Huawei hagyományos, éves kamionos roadshow-ján vázolta fel az 5G-vel kapcsolatos új információkat.

„Az ötödik generációs mobilhálózatok kutatásfejlesztési, szabványosítási és kivitelezési folyamata kevesebb időt vesz igénybe, mint a 3G, 4G bevezetésekor” – véli Vörös Zsolt, a vállalat magyarországi, vezeték nélküli hálózatfejlesztési igazgatója. 

5G-re készül a világ

Amikor 5G-ről van szó, a többség a vezeték nélküli hálózatokra gondol, de a hátteret biztosító, átviteltechnikai – és már vezetéken zajló – összeköttetést is fejleszteni kell, hiszen ezek alkotják majd a komplett egész 5G-rendszert. Míg a korábbi technológiák esetében főleg a beszállítók voltak érdekeltek az újabb és újabb generációs hálózatok kiépítésében, hogy berendezéseiket, fejlesztéseiket minél előbb értékesíteni tudják, addig az 5G terjedésénél a különféle társadalmi és gazdasági igényekre kifejlesztett architektúra lesz a domináns hajtóerő – összegezte közleményében a társaság. 

Ezért fontos az úgynevezett hálózatszeletelés (network slicing), amellyel rugalmasan biztosítható a rendszerkapacitás az éppen szükséges felhasználói igényeknek megfelelően. Tehát nem előre kiosztott, dedikált, és így „pazarolt” erőforrásokkal kell a távközlési szolgáltatóknak gazdálkodni, hanem az adott pillanatban leginkább használt applikációk, funkciók szerint oszthatják be erőforrásaikat.

Napi 5,5 óra mobilozást jósolnak 2025-re

Régen az eszközöket egy-egy technológiára dedikáltan fejlesztették, ma már ugyanazok az eszközök szolgálják ki valamennyi technológiát. Az 5G-vel megvalósul majd az, hogy a hálózati erőforrások – készülékek, berendezések – is rugalmasan csoportosíthatóak lesznek, a hálózatszeleteléshez hasonlóan. 

A jövőbeni hálózatokkal szemben jelenleg a következő műszaki elvárásokat állítja a piac:

  • magas adatátviteli sebesség (10 Gbit/sec),
  • alacsony késleltetés (1 msec),
  • egy négyzetkilométerenkénti 1 millió kapcsolat (M2M, hívás stb.). 

A kínai vállalat szerint azok a cégek, amelyek ezekkel a jellemzőkkel tervezik a fejlesztéseket, sikeres digitális átalakulást tudhatnak majd maguk mögött.

A Huawei több nagy céggel együtt megalapította és működteti az X Labs nyílt platformot, amelynek célja, hogy minél pontosabban megállapítható legyen, milyen előfizetői igények várhatóak a jövőben. A trendek azt mutatják, hogy míg 2010-ben például napi fél órát töltöttünk mindössze mobilozással, a Huawei 5G-s előrejelzései szerint 2025-ben ez az idő 5,5 órára emelkedik majd. 

A többletidőt természetesen már nem a telefonálás tölti ki, hanem leginkább az alkalmazások használata (biztonsági kamerák figyelése, hűtőellenőrzés, parkolóhelyek keresése stb.) Mivel az applikációfejlesztők és a felhasználók igényei vonják majd magukkal a hálózatoldali fejlesztéseket, a Huawei X Labs négy fő területet jelölt ki, amelyek az 5G bevezetésekor elsődleges alkalmazások lesznek, és amelyre elkezdett megoldásokat gyártani a vállalat:

  • a vezeték nélküli virtuális és kiterjesztett valóság használata (560 Mb/s általános sebesség, így 10 Gb/s a szem retináján),
  • az összekapcsolt drónhálózat (1000 méteres magasságban max. 50 msec késleltetés),
  • az önvezető autók és okosközlekedés,
  • valamint a vezeték nélküli robotika, az automatizálás (orvostudomány, gyártás szektorai). 
A figyelmébe ajánljuk:

Úton az 5G felé – Ígéretekből nincs hiány

Sok fejlesztő ígéri, hogy néhány éven belül megérkezik a 4G-t leváltó új telekommunikációs szabvány, a valóságban azonban nem valószínű, hogy ez a változás egyik napról a másikra bekövetkezik.

Generációs ugrást hozhat az 5G Koalíció

Az összefogás célja nem csupán az, hogy Magyarországon az elsők között álljon rendelkezésre a minden eddiginél tágabb lehetőségeket nyújtó 5G-technológia, hanem az is, hogy ezt minél hatékonyabban állítsák a lakosság és a gazdaság szolgálatába.

Összefogás az 5G fejlesztések felgyorsításáért

A napokban aláírták a magyarországi 5G Koalíció alapító nyilatkozatát. A 46 kormányzati és piaci szereplő, szakmai szervezet, ipari érdekképviselet és egyetem összefogása az ötödik generációs mobiltechnológia fejlesztését, valamint sikeres és gyors bevezetését tűzte ki célul.
Olvasson még a témában:

Így segít az IoT a szarvasmarhatartóknak

A szabadon tartott szarvasmarháknál a borjú születése sokszor nem várt kockázatokkal járhat, ha pedig a gazda pedig nem tud időben ott lenni, akkor az a legrosszabb esetben akár mindkét állat életébe kerülhet.

Tajvan lehet a mezőgazdaság 4.0 központja

Tajvan régebben egyet jelentett a játékgyártással és az elektronikai alkatrészekkel, de az ország a területén zajló agrárforradalom révén a jövőben nagyobb világgazdasági befolyásra tehet szert.