Felpörög az Ipari Internet

Felpörög az Ipari Internet

Felpörög az Ipari Internet

gyártás

2 perc

A Dolgok Internetének térhódítása az Ipari Internetet is magával húzza, az egymással kommunikáló készülékek valamennyi iparágban komoly innovációs hullámot indíthatnak el.

Az Internet of Things térhódítása egész biztosan sok fejtörésre ad majd okot az informatikai menedzserek számára – mondta az IDC piackutató és tanácsadó cég alelnöke. A vállalatvezetőknek jól körülhatárolható előírásokat kell kidolgozniuk, hogy kiegyensúlyozzák azt az adatáradatot, amellyel a világhálóra csatlakozó berendezések elárasztják a céges hálózatokat.

Egyúttal az IoT szükségessé teszi azt is, hogy a vállalatok szervezeti felépítése és napi működése olyan módon változzon meg, hogy az innovációs folyamat mindenki számára átlátható legyen – emelte ki Vernon Turner.

Mi adhat lökést az IoT további térnyerésének? >>Ez szükségszerűen maga után vonja azt, hogy új, versenyképes üzleti modellek és termékek jelenjenek meg a piacon. Az intelligens technológia terjedése teljesen átformálhatja a különféle iparágakban tevékenykedő modern vállalatokat – a gyártástól kezdve a marketingig.

Önmagában a világháló megjelenése is óriási változásokat hozott ezen a területen, de még nagyobb átalakulásnak lehetünk a szemtanúi, ahogy egyre több eszköz csatlakozik majd az internethez. A meglévő üzleti modelleket átformáló, az embereket, adatokat és berendezéseket összekötő hálózatot szokás „Ipari Internetnek” (Industrial Internet) is nevezni.

A Dolgok Internete benyújtja a számlát >>Az Ipari Internetben szintén hatalmas potenciál rejlik, a szakértői előrejelzések szerint a következő két évtizedben 10-15 billió dollárral járulhat hozzá a globális GDP bővüléséhez.

Az IDC összegzése alapján a Dolgok Internete az eljövendő években rendkívüli növekedésen megy majd keresztül több területen, számos tényezőnek köszönhetően:

Az IoT és a felhőalapú szolgáltatások

Öt éven belül a csatlakoztatott eszközökön begyűjtött adatok 90 százalékát már szolgáltatói platformokon kezelik és tárolják. A felhőalapú megoldások segítségével ugyanis sokkal egyszerűbbé válik az újonnan létrejövő információk egyesítése és összehasonlítása.

Biztonsági kérdések

A következő két év folyamán az informatikai hálózatok 90 százalékát érheti olyan biztonsági támadás, amelyik a Dolgok Internete által összegyűjtött információk megszerzésére irányul, bár a legtöbben ezt csak „apró kellemetlenségnek” fogják tartani. A problémát azonban sokkal szigorúbban kell venni; emiatt a cégek informatikai biztonságáért felelős vezetői arra fognak kényszerülni, hogy az IoT-re vonatkozó külön előírásokat dolgozzanak ki.  

IoT élesben

2018-ra, a Dolgok Internete által előállított adatok 40 százaléka csúcsteljesítményű – de legalábbis ahhoz közelítő – hálózatokon lesz már tárolva, feldolgozva és elemezve

Ha kíváncsi a további részletekre, olvassa el cikkünk második részét is >>

Forrás: OpenMind