Fontos buktatók a Dolgok Internetében

Fontos buktatók a Dolgok Internetében

Fontos buktatók a Dolgok Internetében

gyártás

2 perc

Hosszú ideig az IoT csak álom volt, mára azonban az internetre kapcsolt és azon keresztül kommunikáló okoseszközök valósággá váltak. A most tapasztalt gyors növekedéssel azonban mindig együtt járnak a problémák is.

Akár legyen szó létező háztartási berendezések, amelyeket „felokosítanak” egy-egy szenzor és internetkapcsolat segítségével, akár  legyen szó teljesen új megoldásokról, ahol korábban nem létező dolgokat hoznak létre az Internet of Things fejlesztői, a technológia hatalmas növekedést mutathat fel a következő években. A Morgan Stanley előrejelzése szerint 2020-ra akár 75 milliárdra is növekedhet a csatlakoztatott eszközök száma. Íme, öt lehetséges buktató, amely hátráltathatja a technológia elterjedését.

Veszélyben a magánélet?

A gyártók legtöbbször nem az eszköz eladási árából gazdagszanak meg, a titok a Big Datában rejlik. A szenzorokkal ellátott készülékek folyamatosan adatokat gyűjtenek felhasználójukról, amelyeket a célzott reklámokkal foglalkozó cégek lelkesen felvásárolnak. Fontos tehát odafigyelni arra, milyen adatokhoz ad hozzáférést, hogy a magánélet védve maradjon.

Kiberbiztonság otthon

Ettől a házőrzőtől nem kell félnie

Az okosotthon, melynek minden eleme a hálózatra csatlakozik, kifejezetten veszélynek van kitéve. Elég egy rosszul beprogramozott okosvillanykörte, és egy rosszindulatú hacker máris hozzáfér az egész családi hálózathoz. Arról nem is beszélve, mekkora fizikai kockázattal jár, ha mondjuk egy okoszár romlik el és enged be az ajtón egy betörőt.

A karbantartás nehézségei

Amikor egy gyártó internetes készülékek egész flottájáért felel, nagy méretű és drága szerverparkot kell üzemeltetnie. Ennek hiányában erősen akadozhat a szolgáltatás, ami nemcsak frusztrálja a felhasználókat, de erősen a márkahűség csökkenéséhez is vezethet. Arról nem is beszélve, hogy a drága fenntartási és ügyfélszolgálati költségeket megelégelő cégek meg is szűnhetnek, működésképtelenné téve folyamatos karbantartást igénylő eszközeiket.

Digitális függőség

Az IoT-eszközök az élet minden területére belopakodtak. Ez természetesen kényelmesebbé teheti a mindennapokat, de kialakulhat egyfajta digitális függőség is. Ha egy ház minden berendezése a világhálóra csatlakozik, akkor elég egy rövid áramszünet, hogy akár a legalapvetőbb funkciók is használhatatlanná váljanak. Fontos, hogy a gyártók ilyen helyzetekre is felkészítsék termékeiket.

A piaci harc kereszttüzében

Az egyes készülékek fejlesztői arra törekszenek, hogy a fogyasztók csak az ő termékeiket vásárolják. Az Apple, a Google vagy a Samsung mind saját ökoszisztéma kiépítésén dolgoznak, melynek eszközei nem kompatibilisek más hálózatokkal, így a fogyasztó rá van kényszerítve, hogy csak egy cég termékeit vásárolja minden területen.

Az IoT minden bizonnyal számos pozitív változást hozhat el az emberek számára, ám szükség van ezen problémák orvoslására is, mielőtt valóra válhat a jövő. Az a jövő, amelyben hazafelé a telefon egy gombnyomásával elindítható a kávéfőző, a hűtő pedig érzékeli ha elfogyott a tej, sőt akár magától meg is rendeli azt.

Forrás: ReadWrite.com