Fontos mérföldkőhöz érkezett a 6G

Kapcsolódó cikkek

Fontos mérföldkőhöz érkezett a 6G

Fontos mérföldkőhöz érkezett a 6G

gyártás

2 perc

Az LG Electronics sikeresen tesztelte a vezeték nélküli 6G terahertzes (THz) tartományban történő adatátvitelt és -vételt 100 méternél nagyobb távolságra, kültéri környezetben. A vállalat ezt a technológiai mérföldkövet a Fraunhofer-Gesellschafttal, Európa legnagyobb alkalmazott kutatólaboratóriumával együttműködve július 13-án érte el. Az adatátvitel a Fraunhofer Heinrich Hertz Intézet (HHI) és a Berlini Technológiai Intézet között történt.

Mivel a 6G THz technológia csak rövid hatótávolságú, az antennák közötti átvitel és vétel során pedig teljesítményveszteség lép fel. A vezeték nélküli 6G fejlesztésének egyik legnagyobb kihívását a teljesítmény növelése jelentette, amire azért volt szükség, hogy az ultraszélessávú frekvenciákon stabil jelet lehessen generálni. Az LG, a Fraunhofer HHI és a Fraunhofer Alkalmazott Szilárdtestfizikai Intézet (IAF) által kifejlesztett teljesítményerősítő így kulcsfontosságú szerepet játszott a legújabb teszt sikerében.

A teljesítményerősítő a 155-175 GHz közötti frekvenciatartományban akár 15 dBm stabil jelkimenetet is képes előállítani. A dél-koreai vállalat sikerrel mutatta be az adaptív nyalábformálási (beamforming) technológiát, valamint a nagy nyereségű antennaátkapcsolást is. Előbbi a csatorna és a vevő pozíciójának változásai szerint módosítja a jel irányát, utóbbi pedig több teljesítményerősítő kimeneti jeleit egyesíti és továbbítja meghatározott antennákra.

A 2025-re tervezett globális szabványosítás és az azt követő négy éven belüli forgalomba hozatal után a 6G hálózatok alacsony késleltetés és nagy megbízhatóság mellett tudják majd támogatni a még gyorsabb vezeték nélküli átvitelt és kommunikációt.

Az újgenerációs technológia kulcsfontosságú összetevője lesz az Ambient Internet of Everythingnek. A feltörekvő technológia célja, hogy az emberi jelenlét és preferenciák felismerésével érzékenyebbé, alkalmazkodóbbá, autonómabbá és a fogyasztók igényei alapján személyre szabottabbá tegye az otthoni és az üzleti környezetet.

Számos, korán elindított kezdeményezésének köszönhetően az LG Electronics élen jár a 6G alaptechnológiák biztosításában. 2019-ben a társaság a Koreai Felsőfokú Tudományos és Technológiai Intézettel (KAIST) együttműködve létrehozta az LG-KAIST 6G Kutatóközpontot. Év elején a cég és a kutatóközpont felkérte a csatlakozásra a Keysight Technologies Inc. társaságot, amely a vezeték nélküli távközlési tesztelési és mérőberendezések globális gyártásával foglalkozik.

Júniusban a dél-korai vállalatot választották meg a Next G Alliance alkalmazási munkacsoportjának vezetőjévé. A Next G Alliance az Alliance for Telecommunications Industry Solutions (ATIS) iparági kezdeményezése, amelynek célja, hogy Észak-Amerikában a hatodik generációs mobiltechnológia terén vezető szerepet töltsön be a következő évtizedben és azután.

„A teszt sikere azt mutatja, hogy még közelebb vagyunk a terahertzes rádiótávközlési spektrum sikeres alkalmazásához a közelgő 6G korszakban” – mondta I.P. Park, az LG Electronics elnöke és technológiai igazgatója.