Gépi kollégák: jönnek az együttműködő robotok?

Gépi kollégák: jönnek az együttműködő robotok?

Gépi kollégák: jönnek az együttműködő robotok?

gyártás

3 perc

Sokan aggódnak amiatt, hogy az automatizálás a jövőben munka nélkül hagyja az embereket, teljesen átvéve a helyüket. A Universal Robots régiós vezérigazgatója szerint nem kell feltétlenül ettől tartani.

Az olyan iparágakban, ahol egyre nagyobb méreteket ölt az automatizálás, általános problémának tekinthető a szakképzett munkaerő hiánya. Ilyen például az autóipar. Vajon erre a problémára megoldást jelenthet a robotok alkalmazása? 

Olvassa el a cikk első részét is! Robotokra cserélhetik az emberi munkaerőt? >>A Universal Robots közép-kelet európai vezérigazgatója, Slavoj Musilek szerint a kérdésre nem lehet egyszerűen igennel vagy nemmel válaszolni, annál sokkal összetettebb a helyzet. Az egyik legnagyobb kihívás, hogy a vállalatok számára egyre komolyabb problémát jelent a megfelelő szaktudással rendelkező emberek megtalálása. A szakemberhiány nagymértékben nehezíti a cégek életét, hiszen a piaci részesedések növeléséhez, új lehetőségek felkutatásához, a már meglévő és a potenciális kereslet kielégítéséhez elengedhetetlen a megfelelő szaktudás birtoklása.

A munkaerőhiány miatt viszont nem marad más lehetőség, mint az automatizálás. „A robotok használatának előnyeit mindenképpen ki kell aknázni, hiszen kifejezetten alkalmasak monoton, ismétlődő feladatok elvégzésére, de a potenciális veszélyt rejtő feladatkörökben is kihasználhatják a bennük rejlő lehetőségeket. Meg kell találni az egyensúlyt, engedni kell, hogy a gépek végezzék azokat a feladatokat, amikben azok a legjobbak, amit pedig az emberek hatékonyabban és jobban végeznek, azt pedig rájuk kell bízni” – fejtette ki a szakember.

Nem minden automatizálható

Sokan tartanak attól, hogy a jövőben minden feladatot robotok fognak végezni. Arra, hogy ez mennyire helytálló, szintén nem könnyű választ adni. Slavoj Musilek kiemelte: „egy biztos, a gépek sosem tudják helyettesíteni az emberi kreativitást, érzékeket, intelligenciát vagy a döntéshozatali képességeket. Ezeknek mindig jelentős szerepe lesz az ipari termelésben, így valószínűleg a teljes automatizáció sosem fog megvalósulni”.

Elfogadáson alapuló együttműködés

Az együttműködő robotok, mint nevük is mutatja, nem a humán munkaerő leváltására jöttek létre, hanem az emberi feladat elvégzésének segítésére. Az emberek automatizációtól való félelme miatt feltételezhető, hogy munkahelyeiken is ellenségesen, bizalmatlanul állnának a robotokhoz. A gyártócég szakértői véleménye szerint ez a szemlélet inkább a közgondolkodásra jellemző, az iparban nem jelenik meg. 

„A munkavállalók gyorsan felismerik az automatizációban rejlő lehetőséget és értéket. A biztonsági funkcióknak, az egyszerű programozásnak és a rugalmasságnak köszönhetően az egész világon jól fogadják a robotokat. Az emberek átlátják a termelés egész folyamatát, így tisztában vannak azzal, hogy az intelligens gépek mekkora előnyt jelentenek a mindennapi munkavégzés során” magyarázta a helyzetet Musilek. 

Az ipari robotok megítélése a közgondolkodásban már nem ilyen egyértelmű, ez legtöbbször abból adódik, hogy a kutatások és a cikkek a kérdésnek csak az egyik oldalát vizsgálják részletesen. Az automatizálás megkönnyíti és átalakítja az emberek feladatait: nem veszi el a munkalehetőséget, hanem segíti a monoton vagy éppen veszélyes funkciók kiváltását. A munkavállalóknak olyan képességeket kell elsajátítani, amelyekre a gépek nem képesek, ezek értékesebbé teszik őket a munkaerőpiacon is. Azt nehéz pontosan megfogalmazni, milyen képességekre lesz szükség a jövőben, de az biztos, hogy sokkal gyorsabban változnak majd a munkaerővel szembeni elvárások, ezért az emberek tudását is rugalmasabbá kell tenni – összegezte a robottechnológiával foglalkozó cég.