Gondolkozzon hosszú távon az okostechnológiában!

Gondolkozzon hosszú távon az okostechnológiában!

Gondolkozzon hosszú távon az okostechnológiában!

gyártás

2 perc

A Gartner piackutató előrejelzése szerint 2020-ban már összesen 20,8 milliárd okoseszköz lesz használatban, a tavalyi évben regisztrált 6,4 milliárdhoz képest. Ha ez a növekedés még gyorsulni is fog, a gyártóknak érdemes jobban átgondolniuk termékeik életciklus-menedzsmentjét.

A jelenleg létező infrastruktúrákban sok esetben rendkívül bonyolult bármilyen változtatást végrehajtani a készülékeken a beüzemelésüket követően, ideértve a kapcsolódás beállításait, a funkciók bővítését és a technológiai fejlesztést. A gyártók számára éppen ezért kulcsfontosságú a Dolgok Internetéhez kapcsolódó eszközök egész életcikluson át tartó felügyelete, hogy teljes rálátásuk legyen az infrastruktúrára, és kézben tartsák az irányítást. 

A mai életciklus-menedzsment megoldások már egyre inkább lehetővé teszik, hogy a vállalatok áttérjenek az okosökoszisztémára, így például rákapcsolódjanak az okoshálózatra vagy intelligens épületekbe, gyárakba, boltokba, városokba, szállítmányozásba és mezőgazdaságba fektessék a pénzüket – emelte ki Mohit Bhardwaj, az amerikai eInfochips digitális marketingért felelős igazgatója.  

Ahogyan egyre több készülék kapcsolódik egymáshoz, valamint a világhálóhoz, úgy jelent egyre nagyobb kihívást az adatvédelem biztosítása, az irányítás vagy az eszközmenedzsment. Ha pedig a vállalat a Dolgok Internetén (IoT) keresztül képes a termékeit a teljes életciklusuk alatt távolról felügyelni, akkor azzal teljes rálátást kaphat a rendelkezésére álló infrastruktúrára.

A szakértő az alábbi pontokban foglalta össze, hogy mik lehetnek a fő előnyei annak, ha a cégek IoT alapokra helyezik az eszközök életciklus-menedzsmentjét:

  • Több készülék egyidejű felügyelete.
  • Az eszközök és a kommunikáció biztonságának javulása.
  • A működési költségek csökkenése.
  • Hatékony eszközgazdálkodás.
  • Többfajta csatlakozási protokoll használata.

Az óriásvállalatoknak egyszerre viszonylag nagy számú, egymáshoz kapcsolódó eszközt kell felügyelniük, ami számos, megoldásra váró problémát jelenthet. A Device Pilot tanulmánya szerint a cégek 88 százalékánál merülnek fel súlyosabb aggályok az eszközmenedzsmenttel kapcsolatban, emiatt megpróbálnak olyan módszereket beépíteni a napi működésbe, amelyekkel zökkenőmentesen tudják felügyelni a készülékeket.

Ezeknek az intézkedéseknek pedig számtalan pozitív következményük lehet: a cégek valós időben követhetik termékeik működését, javul a termelékenységük, azonnal képesek kiszűrni a meghibásodást, fokozni tudják a biztonságot, míg a vevők is megbízhatóbb szolgáltatásban részesülnek. 

Forrás: IoT Now