Hatalmasak az elvárások az IoT-vel szemben

Hatalmasak az elvárások az IoT-vel szemben

Hatalmasak az elvárások az IoT-vel szemben

gyártás

2 perc

Az Internet of Things – Dolgok Internete – olyan népszerűségre tett szert a médiamegjelenéseknek köszönhetően, hogy a Gartner szerint most éri el a legmagasabb elvárások szintjét. A valóságban a tényleges elterjedés még akár öt-tíz évig is eltarthat.

A Gartner technológiai kutatócég idén is közzétette az általuk összeállított „felhajtásgörbét” (hype cycle). A grafikon a különböző technológiákhoz fűződő reményeket, elvárásokat ábrázolja az idő függvényében. 

Szerintük ugyanis, ahogy halad előre az idő, minden technológia átesik ugyanazon az öt stádiumon:

  1. Innováció megkezdése
  2. A magas elvárások csúcsa
  3. A kiábrándulás mélypontja
  4. A megvilágosodás emelkedője
  5. A produktivitás fennsíkja

Reális időkeretek

Elemzésükben a különböző technológiákról azt is megjósolják, hogy nagyjából mennyi idő alatt tud majd végighaladni ezen a görbén. Vannak például olyan területek, amelyeknél akár még tíz évbe is telhet, hogy széles körű elfogadottságra tegyenek szert.

Ebbe a kategóriába sorolják a Dolgok Internetét (Internet of Things), az önjáró autók technológiáját, az okosotthonokat, de példának okáért az bővített valóságot (AR) és a virtuális valóságot (VR) is.

Nagy elvárások – kis hozam

Egyelőre ez az IoT feltételezett sorsa. Minden piaci elemzés hatalmas jövőt jósol az egymással összekapcsolt, vezeték nélkül kommunikáló eszközöknek, például a hétköznapi előnyökből adódóan. 

Így érdemes kiaknázni az IoT-ben rejlő lehetőségeket

Azonban hiába a sok jó fejlesztés, az ötletes megoldások, a hatékonyabb ipari gyártás lehetősége, a széles körű elfogadottságra még mindig sokat kell várni. A Dolgok Internete egyelőre nagyban függ az akkumulátorok minőségétől, a vezeték nélküli kommunikációs szabványoktól, az adatbiztonságtól és a törvényi szabályozástól is.

Az viszont jól látszik, hogy mielőtt ténylegesen elérné a produktív stádiumot, keresztül kell mennie a „kiábrándulás mélypontján”, ahol a korai felhasználók csalódnak az eszközökben, és kisarkítva csak néhány szilícium-völgyi feltaláló lesz az, aki tovább dolgozik rajtuk.

Forrás: Business Insider