Hatékonyabb munkavégzés az M2M segítségével

Kapcsolódó cikkek

Hatékonyabb munkavégzés az M2M segítségével

Hatékonyabb munkavégzés az M2M segítségével

gyártás

2 perc

Az egymással kommunikáló eszközök sokat segíthetnek a munka során és a cégek közötti B2B üzleti kapcsolatokban is – legyen szó egészségügyről, a feldolgozóiparról vagy akár a raktári leltározásról.

Az M2M (machine-to-machine), vagyis gépek közötti kommunikációról eddig sokaknak csak a különféle csatlakoztatott berendezések jutottak eszébe, a technológia munkahelyi bevezetése révén azonban növelhető a szervezeti együttműködés és hatékonyság, valamint a teljes ágazatokban is optimalizálhatóak a folyamatok. Olvassa el a cikk első részét is.

Íme, egy gyakorlati példa! Életmentő találmány magyar fejlesztőktől >>Az okostechnológia területéről a gyakorlati példák között említhetők a fitneszeszközök, amelyeket egyre többen viselnek az egészségi állapotuk monitorozására. Az ebben rejlő, egészségügyben is kamatoztatható lehetőségekről is sok szó esett már. Ennek megvalósításához két feltétel mindenképpen szükséges: a méréseknek megbízhatóaknak és pontosaknak kell lenniük, és a valós idejű adattovábbítás is növeli az alkalmazási lehetőségek számát.

A kezelőorvosok így akár távolról is folyamatosan figyelemmel kísérhetik a páciens életfunkcióit, például a pulzusszámát és a vérnyomását. Mindez pedig a betegségek megelőzésében vagy a már kialakult problémák hatékony kezelésében is segíthetnek.

Előre jelezhető karbantartás és biztonságosabb raktározás

A feldolgozóiparban is egyre inkább terjednek az M2M-megoldások: a gyártósoron lévő gépek összekapcsolásának köszönhetően az eszközök azonnal jelezhetik az esetleges meghibásodásokat, még mielőtt azok nagyobb kárt okoznának. Így az érintett berendezéseket még az előtt le lehet állítani és elvégezni a szükséges javításokat, mielőtt a baj megtörténne. 

A látványos példák közé sorolhatóak a kiterjesztett valóságot megjelenítő okosszemüvegek, amelyek viselésével a raktári alkalmazottak mindkét kezüket szabadon hagyva, sokkal biztonságosabb módon ellenőrizhetik a termékeket, ami által a házon belüli logisztikai folyamatok is hatékonyabbá válhatnak.

Új fejlesztői szemlélet szükséges

Az IT-Online oldalán megjelent szakértői vélemény szerint a mobilmegoldások terjedését egyelőre visszafogja, hogy elsősorban az iOS és az Android rendszerekhez készülnek szoftverek, és ezek elsősorban a fogyasztóknak gyártott eszközökben találhatók meg. Ronald Ravel, a dél-afrikai Toschiba B2B részlegének vezetője szerint a jövőben valószínűleg egyre több fejlesztő támogatja majd az üzleti életben többet használt Windows-alapú megoldásokat is, így az okosmegoldások egyre nagyobb számban lesznek elérhetőek az irodában is.

A szakember hozzátette: csupán idő kérdése, hogy az M2M beváltsa a hozzá fűzött reményeket, a kulcs pedig abban rejlik, hogy a különféle vállalatok informatikai vezetők képesek legyenek megérteni és átlátni, hogyan lehet az intelligens technológiák használata révén hatékonyabbá és biztonságosabbá tenni az üzleti folyamatokat.