Hogyan befolyásolja a járvány az ipar 4.0 technológiákat?

Kapcsolódó cikkek

Hogyan befolyásolja a járvány az ipar 4.0 technológiákat?

Hogyan befolyásolja a koronavírus az ipar 4.0 technológiákat?

gyártás

2 perc

A globális gyártók 94%-a úgy nyilatkozott, hogy a járványhelyzet alatt is folyamatosan alkalmazzák az innovatív ipari fejlesztéseket – derül ki a McKinsey & Company felméréséből. A válaszadók több mint fele (56%) szerint a digitális technológiák kritikus fontosságúak a válságkezelésben.

A tanácsadócég már négy éve végez kutatásokat a negyedik ipari forradalom fejlesztéseivel kapcsolatban. A megkérdezett nagyvállalatok számos iparágat képviselnek, beleértve a fogyasztási cikkek előállítását is. Új felmérésüket fél évvel a koronavírus-világjárvány megjelenése után végezték. Ez alapján három kategóriába sorolták a résztvevőket: győztesek, valóságra ráébredők és ébresztést igénylők.

A győztesek

Az új megoldások korai bevezetői hatékonyabban tudták alkalmazni az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó megoldásokat, és sikeresebben reagáltak a válságra. Az ilyen cégek 96%-a nyilatkozott úgy, hogy képesek voltak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. A válaszadók kétharmada (65%) a járvány miatt a korábbiakhoz képest értékesebbnek ítélte meg a modern módszereket.

A valóságra ráébredők

Sok vállalat felismerte, hogy a korábbi elemzéseikkel szemben nincsenek is olyan távol az Ipar 4.0 implementásához. Viszont az egyes felhasználási módokat sikeresen skálázó cégek száma 40%-kal csökkent, ami a 2017 előtti szintnek felel meg.

A McKinsey szerint ennek két oka is van. Egyrészt már nem szükséges mérni, hogy a legmodernebb ipari technológiák képesek-e hozzáadott értéket teremteni a szokásos üzleti tevékenység során. Időközben teljesen egyértelművé vált, hogy az új megoldások a koronavírus-járvány okozta kritikus időszakban is sikeresnek bizonyulnak.

Ugyanakkor a döntéshozóknak arra is rá kellett jönniük, hogy az eddigieknél több energiát kell fektetniük a megvalósításba. Továbbá fontos, hogy a gyorsaság ne menjen a kivitelezés alapjául szolgáló technológiai infrastruktúra korlátainak a rovására.

Az ébresztést igénylők

A negyedik ipari forradalom vívmányait a pandémia előtt nem alkalmazók nehéz helyzetbe kerültek, amit a válság csak tovább súlyosbított. Számos cég számolt be arról, hogy kénytelen volt leállítani a kapcsolódó fejlesztéseket a többi között az utazási korlátozások bevezetése, az anyagi- vagy munkaerő korlátok miatt.

A kutatás arra is kitért, hogy a válaszadók szerint mennyi időre van szükség a gyártási- és ellátási lánchoz kapcsolódó műveletek teljes helyreállításához. A résztvevők 2 és 24 hónap közötti várható időtartamot jósoltak.