Hogyan építsem be az IoT-t a cégembe?

Hogyan építsem be az IoT-t a cégembe?

Hogyan építsem be az IoT-t a cégembe?

gyártás

2 perc

Az Internet of Things kifejezés egyre nagyobb népszerűségnek örvend, emiatt sok cégvezető fejében felmerül ez a kérdés. Most két nagyvállalat példáján keresztül mutatjuk be az okostechnológia egy-egy szeletét és azok jövedelmező alkalmazását.

Egy egyszerű internetes keresés a Dolgok Internetére több mint hétszázmillió találatot eredményez, ez a szám pedig napról napra csak növekszik. A trendet a cégvezetők sem hagyhatják figyelmen kívül, sőt… A kutatásokból az is kiderül, hogy a többség úgy véli: aki nem lép hamarosan az IoT (vagy a technológiai hátteret adó M2M) felé, az le fog maradni, ami akár a vállalkozás létét is veszélyeztetheti, de a piaci pozíciójuknak biztos, hogy nem kedvez. 

Ezt megerősíti a Vodafone legfrissebb nemzetközi felmérése, az M2M Barométer 2015 is. A megkérdezett cégek 83 százaléka közölte, hogy a gépek közötti, machine-to-machine fejlesztésekkel nőtt a versenyképességük, 59 százalékuk pedig a szükséges beruházások jelentős és gyors megtérülésről számolt be.

De hogyan érdemes megközelíteni az okostechnológiát? Nézzük meg, hogy a John Deere és az ABB mire jutott.

Traktorok helyett földmérés

Az amerikai John Deere fontos felismerése, hogy a Dolgok Internete igazából nem a dolgokról szól. A vállalat nagyjából 175 éve gyárt mezőgazdasági gépeket, igazi, kézzel fogható eszközöket, amelyek fizikai valójukban segítik a gazdálkodókat. A vállalat bevételének legnagyobb részét a közvetlen eladásból szerezte eddig.

M2M a mezőgazdaság szolgálatában >>

Az utóbbi időkben azonban beépítették a cég struktúrájába az IoT-alapú újításokat is, és rájöttek, hogy az eszközök helyett (mellett) a modern mezőgazdaságot értéknövelt szolgáltatásokon keresztül is támogathatják.

Különböző okos – internetre csatlakozó – szenzoraikkal a többi közt időjárás-előrejelző, talajminőség-mérő szolgáltatást is nyújtanak az ügyfeleiknek, de a traktorok is egyre „intelligensebbé” válnak. Ezzel megőrzik pozíciójukat a versenyben, sőt le is hagyják a konkurenciát.

Csökken a robotok „betegszabadsága” 

Nem csak új, a korábbi profilhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal lehet a vállalat bevételeit a Dolgok Internetén keresztül növelni. Az ABB ipari automatizálással foglalkozó vállalat például a meglévő szolgáltatásait tette még inkább megbízhatóbbá különböző okosszenzorok segítségével.

Növekszik az ipari robotok iránti kereslet >>

A gyárakban szorgosan dolgozó robotok állapotát már interneten keresztül, távolról is ellenőrizhetik, így nemcsak hamarabb értesülnek a meghibásodásokról, hanem pontosabb információkat is kapnak, így a probléma elhárítása is gyorsabbá válhat.

Mindez közvetve váltható pénzre, hiszen sokkal inkább a megtakarításon keresztül növelheti a profitot. Fontos szempont, hogy nemcsak a működési költségek lesznek alacsonyabbak, hanem az adott cég a megbízhatóságával is megelőzheti a konkurenciát.

Forrás: Digitalistmag.com