Hogyan készüljünk a robotinvázióra?

Hogyan készüljünk a robotinvázióra?

Hogyan készüljünk a robotinvázióra?

gyártás

1 perc

Vajon tartunk-e a robotoktól és elterjedésüktől, vagy inkább a lehetőséget és a kényelmet látjuk bennük? Ezeket a kérdéseket és a felhasználók hozzáállását is vizsgálta a Budapesti Gazdasági Egyetem egy friss kutatásban.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az M2M Zóna műsorában először arról volt szó, hogy bár a köznyelvben sok mindent robotnak nevezünk, de valójában ezeknek a gépeknek egy része automata berendezésnek számít.

A kutatás szerint a robotokkal szemben alapvetően az az elvárás, hogy önállóan legyenek képesek – akár komplex – feladatokat is elvégezni. A válaszadók többsége (50 százalék felett) ezeket a jellemzőket említette. Míg azt, hogy a robot emberszerű legyen, vagy érzelmei legyenek, azt csupán alig 4-6 százalék emelte ki.

A kérdések között a különböző típusú robotokról alkotott véleményeket olyan szempontból is vizsgálták, hogy a válaszadók milyen időtávon várják az elterjedésüket, mennyire elfogadhatóak számukra ezek a gépezetek – legyen szó játékrobotokról, háztartási vagy ipari robotokról, katonai robotokról, vagy akár oktatásban, egészségügyben alkalmazható fejlesztésekről.

További részletekért hallgassa meg az interjút, amelyben arról is szó lesz, hogy a megkérdezettek mennyire féltik munkahelyüket a robotinváziótól.