Hogyan lehet hosszú életű a Dolgok Internete?

Hogyan lehet hosszú életű a Dolgok Internete?

Hogyan lehet hosszú életű a Dolgok Internete?

gyártás

3 perc

A letisztult külsejű okosotthonba való kütyük futurisztikus kényelmet és biztonságot ígérnek, a valós képet árnyalják azonban a gyakori csatlakozási hibák és a nehézkes ügyfélszolgálat. Hogyan lehetne mégis hosszú életűvé tenni az új technológiát?

A The Verge technológiai hírportál nemrég közölte egy IoT-nek görbe tükröt tartó Twitter-oldal írását. Ebben a szerző kigyűjtötte, hogy milyen kedvezőtlen tapasztalatai voltak az új fejlesztésekkel, de tanácsokat is megfogalmaz arra nézve, hogyan lehetne ezeket elkerülni.

Wi-Fi nélkül a lakás hideg és sötét

Az IoT-függés veszélyei

Az utóbbi időkben a háztartási eszközöket értékesítő boltok polcain sorra jelennek meg az internetre csatlakozó, intelligens darabok. Jó példa a Google által felkarolt Nest okostermosztát. A kör alakú szerkezet nemcsak a kinti hőmérséklethez igazodva állíthatja be a fűtés/hűtés mértékét, hanem az alapján is, hogy otthon van-e épp a családból valaki, sőt még a távoli irányítást is lehetővé teszi. Így a felhasználó akár már hazafelé bekapcsolhatja a fűtést, hogy a téli hidegben meleg lakásba érkezzen.

Ahogy a cikk írója kifejti, ő maga is lelkes használója ezeknek a készülékeknek, de sajnos a valóság nem minden esetben az, amit a gyártó ígér. Egy hirtelen megszakadó internetkapcsolat vagy egy frissítés közbeni hiba következtében az eszközök azonnal kikapcsolhatnak, és így még olyan működésre sem képesek, mint „buta” társaik.

Így, ahogy leírja, gyakoribb élménye, hogy otthon órákig áll a sötét és hideg lakásban, miközben okostelefonján keresztül próbálja frissíteni az okostermosztátot és az okosvillanykörtét, sikertelenül.

Cserbenhagyott felhasználók

Ezek az esetek abból a szempontból még ijesztőbbek, hogy annak az esélye is fennáll, hogy a gyártó egyszer csak úgy dönt, nem támogatja tovább az adott készüléket. Egy ilyen rendszer fenntartása ugyanis rengeteg pluszköltséggel jár: az internetes csatlakozáshoz fenn kell tartani egy szerverparkot, fizetni a sávszélességért és a programozók munkájáért.

Ráadásul intő jel lehet, hogy a váratlan kivonulásra már létezik konkrét példa. A Google még 2014-ben vásárolta fel a Revolv nevű startupot, amely egy Nesttel kompatibilis okosotthon központi egységet (úgynevezett „hubot”) gyártott. Idén áprilisban a cég sajtóközleményben jelentette be, hogy május 15-től megszűnik az eszköz támogatása: az alkalmazás nem fog megnyílni, a hardver pedig emiatt gyakorlatilag használhatatlanná válik.

A Google nem jelezte, hogy fel kívánja számolni a céget, amikor felvásárolta, így akik két évvel korábban 300 dollárért (nagyjából 85 ezer forintért) megvették a terméket, és ez alapján építették fel az okosotthonuk ökoszisztémáját, kezdhették elölről a fejlesztést.

Hosszú távú befektetés

Ahogy a kritikus oldal Twitter-bejegyzéseiből is látszik, és ahogy a cikkből is kiérződik, a szerző nincs a technológiai fejlődés ellen. A fő problémát viszont részben abban látja, hogy szerinte sok gyártó teljesen feleslegesen épít be internetre csatlakozó rendszereket a készülékekbe. Például így születik meg az esernyő, amelyik Twitteren keresztül üzen, ha esni fog, vagy a terhességi teszt, melynek eredményeit az okostelefonon lehet megtekinteni.

Szerinte az Internet of Things akkor lehetne igazán működőképes, ha a cégek vállalnák a felelősséget, amely az ilyen típusú eszközök fenntartásával jár. Szükség van a megfelelő ügyfélszolgálatra és a szolgáltatás akadálytalan működésére, és kifejezetten kontraproduktív, ha a gyártók a termék egyszeri árát bezsebelve sok esetben magára hagyják a hosszú élettartamú készülékek vásárlóit.

Fogyasztóként pedig tudatosabb döntésekre van szükség. Az összegzés szerint az IoT jelenleg ugyanis túlságosan gyerekcipőben jár, és a bizonytalan élettartamú eszközöket nem jó ötlet támogatni, hiszen így a gyártók sincsenek arra ösztönözve, hogy megváltoztassák az eddigi gyakorlataikat.

Forrás: The Verge