Hogyan profitálhatnak a kkv-k a robotikából?

Kapcsolódó cikkek

Hogyan profitálhatnak a kkv-k a robotikából?

Hogyan profitálhatnak a kkv-k a robottechnológiából?

gyártás

3 perc

Együttműködő robotokat legnagyobb számban a gyártóvállalatok alkalmaznak, és ennek jó oka van. Méretüknek és rugalmasságuknak köszönhetően ideális megoldásnak bizonyulnak számos folyamat automatizálására, aminek eredménye, hogy a cégek – méretüktől függetlenül – növelhetik termelékenységüket, emelhetik a minőséget és gyorsan reagálhatnak a változó ügyféligényekre.

Az együttműködő robotkarok, vagy kobotok kiegyenlítették a mezőnyt a kis- és közepes méretű gyártóvállalkozások számára. Hagyományos ipari robotjaik alkalmazásával az automatizálás területén évtizedeken át a nagyvállalatok élvezhettek előnyt. Azonban ezeket a zömök, költséges fenntartású és komplex robotokat azzal a céllal hozták létre, hogy nagy volumenű, változatlan termelési folyamatokat szolgáljanak ki, nem pedig a low-volume/high-mix gyártást, ami a kisebb vállalkozásokra jellemző.

Az együttműködő automatizálás egy sokoldalú, költséghatékony és felhasználóbarát technológia, amely szinte bármekkora méretű (és bármilyen szintű műszaki ismeretekkel rendelkező) vállalkozás számára lehetővé teszi, hogy növelje termelékenységét, emelje a termékek minőségét, és lendületesen tudjon válaszolni a változó ügyféligényekre.

Az ilyen típusú technológiák egyik legfontosabb jellemzője az egyszerű programozhatóság, még olyan üzemeltetők számára is, akik semmilyen robotikai ismerettel nem rendelkeznek. Ez lehetővé teszi azt, hogy a kisebb gyártóvállalatok a kezükbe vegyék az irányítást az automatizálási terveik felett, új alkalmazásokkal kísérletezzenek, majd külön-külön integrálják azokat a felmerülő igények függvényében.

A kollaboratív robottechnológiában végbemenő innováció (például az EOAT-technológia) lehetővé teszi, hogy a gépek egyre több ipari feladatot végezzenek el, és ezáltal gyorsabb megtérülést eredményezzenek a gyártók számára. A biztonságos alkalmazások csökkentik az automatizálás költségeit, mivel az alkalmazottak bármiféle biztonsági kerítés, bonyolult programozás, illetve telepítési többletkiadások nélkül dolgozhatnak velük együtt.

Az eszközök – vagy más néven végszerszámok – rugalmasak és könnyedén üzembe helyezhetők, ami azt jelenti, hogy az üzemeltetők gyorsan válthatnak a feladatok között, amihez csak minimális átprogramozás vagy egy szimpla eszközcsere szükséges. Ezek a végszerszámok lehetővé teszik a robotok számára, hogy az emberi kollégáiknál pontosabban és megbízhatóbban végezzék el a feladatokat, és akár egész nap is dolgozhatnak, ami jelentősen megnövelheti a termelést.

Az OnRobot üzletfejlesztési igazgatóját egyáltalán nem lepi meg a kollaboratív alkalmazások eladásaiban tapasztalható folyamatos emelkedés. Elmondása szerint a feldolgozóipar egy rendkívül változatos terület, amelyet a különböző típusú szegmensek, különböző méretű vállalatok, és az ellátási- és értékláncok különbségei tagolnak. Jelenleg a világ 10 millió gyártóvállalatának 70%-a kkv, és csak 30% rendelkezik több mint 1000 alkalmazottal, és folytat globális tevékenységet.

„A kkv-k nagy része alacsony volumennel és változatos termékportfólióval dolgozik, amelyhez olyan rugalmasságra van szükség, amit az együttműködő alkalmazások képesek nyújtani, ellentétben a hagyományos ipari robotokkal, amelyek jobban megfelelnek a nagy volumenű és kismértékben változó gyártásnak” – mondja Thomas Paral.

A már meglévő autóipari és elektronikai ipari lehetőségeken túl a vállalat iparágak széles körében tapasztal növekvő keresletet a kollaboratív alkalmazások iránt, beleértve az e-kereskedelmet, a kiskereskedelmet és fogyasztási cikkeket, a mezőgazdaságot és élelmiszeripart, valamint az egészségügyet és a gyógyszeripart. Továbbá azt is megfigyelték, hogy az iparágon belül növekszik a digitalizálás és automatizálás felé irányuló befektetések száma a gyártás helyi és globális versenyképességének megőrzésének érdekében.  

Az értéklánc vizsgálata a versenyképesség fenntartása érdekében

Az értéklánc megerősítése kapcsán valamennyi gyártónak – legyen az kis-, közepes- vagy nagyvállalat – ugyanazokkal a globális kihívásokkal kell szembenéznie: kiadások, idő és minőség. Amennyiben egy vállalat versenyképes szeretne maradni saját piacán, meg kell vizsgálniuk értékláncukat, hogy megbizonyosodhassanak arról, nem pazarolnak el értékes erőforrásokat értéktelen feladatokra.

Az értéknövelő megoldások keresése a versenyképesség növelése érdekében egyúttal olyan megoldás keresését is jelenti, amely megfelel az olyan kritériumoknak, mint az alacsony működési költségek, az emelkedett termékminőség, a fokozott termelési rugalmasság, a megnövekedett forgalom és árrés vagy a rövidebb határidők tartása.

Pályázati tipp

Thomas Paral szerint az együttműködő alkalmazások a fenti felsorolás összes elemét kipipálják. Fokozzák a feladatok ismételhetőségét és csökkentik a teljes folyamat ciklusidejét, ami a termelékenység növekedését és a költségek csökkenését eredményezi.

Magyarországon is vannak hazai lehetőségek a robottechnológia implementálására, ehhez kapcsolódóan többek közt a kormány is folyamatosan támogatja a kis- és középvállalkozásokat az ipari fejlesztés területén. Ráadásul az EIT Manufacturing, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet szervezete – amely Magyarországon is jelen van – most elindítja regionális innovációs programját, a RIS-t (Regional Innovation Scheme).

2021-ben Magyarország és további 17 európai ország vállalkozásai összesen ötmillió euró pénzügyi támogatásra pályázhatnak.