Hol találhatja meg az IoT-hez értő munkavállalókat?

Kapcsolódó cikkek

Hol találhatja meg az IoT-hez értő munkavállalókat?

Hol találhatja meg az IoT-hez értő munkavállalókat?

gyártás

2 perc

A Dolgok Internetéhez kötődő ágazatokban komoly problémát jelent a szakemberhiány, így a vállalatoknak már nem elég a korábban megszokott módokon keresniük a tehetségeket.

Szélesebb merítés

Ma már nem elég fenntartani a kapcsolatot a neves egyetemekkel, és arra várni, hogy az onnan érkező hallgatók közül könnyen lehet majd válogatni a következő alkalmazottakat. Az amerikai IoT for All portál összegzése szerint a frissdiplomásokra rengeteg vállalat leselkedik, így muszáj kiterjeszteni a keresést más területekre is.

Egyetemi szak lett a Dolgok Internetéből

Így például a kisebb egyetemek vagy akár a középiskolák is szóba jöhetnek. Az ipari automatizációval foglalkozó Rockwell, a repülőgyártó Boeing és az amerikai hadibeszállító Northrop Grumman például már a középiskolások számára is kínál nyári gyakornoki programokat.

De nemcsak az oktatás különböző szintjein lehet szélesíteni a keresési kört, hanem az iparágakban is. Nem elég csak a hagyományos STEM (tudomány, technológia, mérnöki és matematikai) szakok hallgatói közt keresgélni, szükség van többek között kommunikációs, kereskedelmi és egészségügyi szakértőkre is.

Nem beszélve arról, hogy az IoT-hez kapcsolódó munkák sok esetben már távolról is végezhetőek, pláne az olyan új technológiákkal, melyek még könnyebbé teszik a kollaboratív távmunkát. Épp ezért azokat a hozzáértő szakembereket is érdemes lehet felkutatni, akiket valamilyen fogyatékosság akadályoz meg abban, hogy bejárjanak egy irodába. A távmunka és az okostechnológia az ő munkájukat is jelentősen megkönnyítheti és akadálymentessé teheti.

Kapcsolatok építése

Ezeken túl érdemes minél több ponton kapcsolatba lépni az innovátorokkal, a feltalálókkal és ötletgazdákkal. Nem véletlenül indít egyre több cég startupokat felkaroló inkubátorprogramokat vagy befektetési alapokat, ahol a legjobb IoT-ötletek megvalósítására adnak pénzt. Majd a legjobbakat pedig akár magukhoz is csábítják dolgozni.

Hasonlóképp az egyetemeken is ösztönözhetik a vállalatok az ágazatspecifikus képzések indítását. Számos tech-cég (köztük a Cisco, a Rockwell és a GE) konzorciumot hozott létre az IoT-tehetségek kinevelésére és felkutatására. A wisconsini gyártókat tömörítő New Manufacturing Alliance pedig ösztöndíjakkal, tanulmányi támogatásokkal ösztönzi a releváns egyetemi szakok hallgatóit.

Mindezek mellett nem szabad megfelejtkezni a régi szakemberekről sem. Ha valaki 20-30 évet lehúzott a vállalatnál, akkor a megfelelő képzésekkel a cégspecifikus új IoT-megoldásokat is sokkal alaposabban átláthatja. Ha pedig nyugdíjba megy egy nagyon jó szakember, akkor is érdemes közel tartani őt a céghez, ha más nem, tanácsadóként, hogy évtizedes tapasztalatait is figyelembe lehessen venni az új termékek és szolgáltatások fejlesztése során.

Forrás: IoT for All