Hordozható mobilhálózat a Vodafone-tól

Hordozható mobilhálózat a Vodafone-tól

Hordozható mobilhálózat a Vodafone-tól

gyártás

2 perc

A Vodafone Magyarország február elején mutatta be a már több nemzetközi katasztrófa helyszínén bevetett hordozható mobilhálózat továbbfejlesztett változatát, a világon egyedülálló Instant Network 3G-t.

Az eredeti modellnél jóval kisebb, ugyanakkor többszörös kapacitással rendelkező bázisállomás prototípusát Pervai Csaba és Tóth Róbert, a vállalat rádiós hálózat üzemeltetési szakértői tervezték és építették meg.

A nemzetközi Vodafone Alapítvány a katasztrófák sújtotta területek megsegítésére fejlesztette ki 2011-ben az úgynevezett hordozható mobilhálózatot, amellyel 40 perc alatt ingyenes kommunikációs hálózatot tud kiépíteni a mentőalakulatok, segélyszervezetek és a túlélők számára.

A mindössze hárombőröndnyi helyet foglaló, kevesebb, mint 100 kilogramm súlyú eszközt először 2012-ben vetették be a Fülöp-szigeteken a Bopha tájfunt követően. Majd a következő évben Dél-Szudánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is bizonyította egyedülálló hatékonyságát.

A készülék legutóbb 2013 novemberében, a Fülöp-szigetekre lesújtó Haiyan tájfun pusztítása után nyújtott komoly segítséget a Taclobantól 15 kilométerre, délre található Palo térségben. A telepítést és üzemeltetést Pervai Csaba és Tóth Róbert végezték két új-zélandi kolléga közreműködésével. Az állomás 29 napig üzemelt, ez idő alatt 1,4 millió SMS-t küldtek és több mint 443 ezer hívást bonyolítottak le a segítségével.

A két magyar fejlesztő fejében a legutóbbi, fülöp-szigeteki bevetés alatt fogalmazódott meg, hogy létrehozzák a hordozható bázisállomás könnyebb, olcsóbb és nagyobb kapacitású változatát. A prototípus – amelynek tervezésekor különös gondot fordítottak arra, hogy a lehető legtöbb alkatrész származzon magyar beszállítóktól – alig több mint fél év alatt készült el.

Az Instant Network 3G súlya 60 kilogramm, vagyis 40 százalékkal könnyebb az előző típusnál, így jóval egyszerűbben szállítható. Az üzemeltetéséhez az eddigi négyfős személyzet helyett három ember is elegendő. Kapacitása is jóval nagyobb, míg az első modell percenként 40-50 hívást képes bonyolítani, a magyar gyártású hordozható hálózat katasztrófahelyzetben akár több száz hívás szimultán kezelésére is alkalmas. A készülék gyártásának költsége pedig töredéke az eredeti eszköznek.

„Az Instant Network 3G bázisállomás az eddiginél is hatékonyabb segítséget jelent majd a katasztrófa sújtotta területeken, ahol semmilyen kommunikációs eszköz nem áll rendelkezésre. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy ez a világon egyedülálló fejlesztés a Vodafone Magyarország és két magyar kolléga nevéhez fűződik” – mondta Diego Massidda vezérigazgató.

A berendezés tökéletesen alkalmas arra, hogy nagyobb nemzetközi katasztrófák esetén kiváltsa az Instant Network munkáját, mindazonáltal a Vodafone Magyarország tervei szerint mindenkor elsőbbséget kapnak majd az esetleges hazai vészhelyzetek.

A Vodafone jelenleg tárgyalásokat folytat az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) az Instant Network 3G gumai próbaüzeméről, és a nemzetközi vállalatcsoport már most közel egy tucat készülékre adta le igényét. A tervek szerint a sorozatgyártás még idén megkezdődik – természetesen Magyarországon.